Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

U blokadi više od 57 tisuća tvrtki i 318 tisuća građana

Krajem svibnja je u blokadi, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, bilo 57.480 poslovnih subjekata, s ukupnim dugovanjima od gotovo 32,5 milijardi kuna, a istodobno je blokirano bilo i 318.599 građana, čija dugovanja premašuju 27 milijarde kuna, pokazuju podaci Financijske agencije.

Krajem svibnja je u blokadi, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, bilo 57.480 poslovnih subjekata, s ukupnim dugovanjima od gotovo 32,5 milijardi kuna, a istodobno je blokirano bilo i 318.599 građana, čija dugovanja premašuju 27 milijarde kuna, pokazuju podaci Financijske agencije.

Broj građana, čiji su računi zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju svibnja bili u blokadi, povećan je prema mjesecu prije za 2.692, ili 0,85 posto, dok su njihova dugovanja istodobno porasla za 2,8 posto, ili 730 milijuna kuna.

Usporedba s podacima za svibanj prošle godine pokazuje da je na godišnjoj razini broj građana s blokiranim računima porastao za čak 57.767, ili 22,15 posto, dok je iznos njihova duga povećan za 37,6 posto, na 7,4 milijarde kuna.

Kod blokiranih se poslovnih subjekata, pak, u svibnju u odnosu na travanj, ali i svibanj prošle godine bilježi pad i broja blokiranih subjekata i iznosa njihovih neizvršenih obveza.

Krajem svibnja je, naime, u blokadi bilo 2,8 posto manje tvrtki nego krajem travnja, a njihova su dugovanja bila za 3,1 posto niža. Prema svibnju prošle godine, njihov je broj, pak, smanjen za 13 posto, a iznos njihovih nepodmirenih obveza za 11,5 posto.

Iz Fine ističu da je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u svibnju smanjen za 660 milijuna kuna, dok je broj dužnika manji za 122.

Prema trajanju blokade i u svibnju prevladavaju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi, kako po broju tako i po iznosu dugovanja. U dugotrajnoj je blokadi, dužoj od 360 dana, krajem petog mjeseca bilo ukupno 38.216 poslovnih subjekata, ili 66,5 posto ukupnog broja blokiranih tvrtki, a njihova dugovanja iznose više od 27 milijardi kuna, ili 83,6 posto ukupnog duga na kraju svibnja.

Ipak, podaci Fine pokazuju da je broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana manji u odnosu na travanj za 3 posto, dok su njihova dugovanja istodobno smanjena za 3,8 posto.

U kratkotrajnoj su blokadi, u trajanju do 60 dana, krajem svibnja bila 4.183 poslovna subjekta, s 877,6 milijuna kuna evidentiranih prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje. Prema travnju je njihov broj smanjen za 9,9 posto, dok je iznos njihovih dugovanja porastao za 0,9 posto.

Dvije trećine blokiranih poslovnih subjekata na kraju svibnja, odnosno njih više od 38 tisuća, su tvrtke bez zaposlenih, a na takve se tvrtke odnosi čak 68,7 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Podaci Fine pokazuju i da su krajem svibnja u blokadi bile 29.832 fizičke osobe, odnosno obrtnika, koji duguju gotovo 7,9 milijardi kuna.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.