Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

U europskom projektu ETIS – Lošinj s više od 130 indikatora mjeri svoju održivost

Losinj
Losinj

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja među prvima u Hrvatskoj sudjeluju u projektu Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta.

Lošinj je uz 100 destinacija Europe, a među prvima u Hrvatskoj u pilot fazi projekta ETIS. Indikatori koji se mjere postaju službeni set pokazatelja Europske komisije za održivi razvoj destinacije.

„Najveći atributi Hrvatske svakako su čisto more, čisti okoliš te bogatstvo očuvanih staništa i eko sustava. Shvaćajući važnost tih vrijednosti, Ministarstvo turizma u planiranju i provođenju svih aktivnosti i mjera turističke politike veliku pažnju posvećuje upravo načelima ekološki odgovornog i održivog razvoja. Razvoj turizma velikim dijelom se temelji na unapređenju zaštite okoliša i očuvanju kvalitete prirodnih resursa i stoga mi je izuzetno drago što neke destinacije, a Lošinj je svako jedan od predvodnika, tom segmentu posvećuju posebno veliki značaj i pažnju“, komentirao je Ministar turizma Republike Hrvatske, Darko Lorencin.

Europska je komisija osmislila proces Europskog sustava pokazatelja za turizam za održiva odredišta kojima se upravlja na lokalnoj razini, a namjenjen je za praćenje, upravljanje i jačanje održivosti turističkog odredišta. Niz od 27 glavnih i 40 izbornih pokazatelja korisno je sredstvo za praćenje rezultata, donošenje boljih upravljačkih odluka  i utjecanje na odgovarajuće politike odredišta. Zanimljivo je da je Lošinj uz obvezne počeo mjeriti i neobavezne indikatore i u vrstio ih u temeljni dokument –mjeri se gotovo sve što je mjerljivo u destinaciji! Naravno, dokument Održivosti otoka vitalnosti će se kontinuirano dopunjavati novim parametrima.

Dr.sc. Hrvoje Carić navodi kako je svrha ETIS-a staviti realne pokazatelje iza tvrdnji o održivosti, a kako se destinacije suočavaju s brojnim izazovima, Europska je komisija odlučila na razini Europske Unije inicirati pilot projekt koji bi usustavio upravljanje održivosti turizma.  Kako bez mjerenja nema upravljanja niti marketinga, ETIS je u stvari već davno bio nužan. Također navodi kako uspjeh Lošinja nije ovom prilikom jednokratan, uspjeh je snaga obvezivanja kontinuiranog upravljanja destinacijom po najboljoj svjetskoj praksi.

Početnom točkom za mjerenje razine održivosti turizma u odredištu smatraju se 4 sektora glavnih i izbornih pokazatelja: o upravljanju odredištem, gospodarskoj vrijednosti, društvenom i kulturnom utjecaju i utjecaju na okoliš destinacije.

Pokazatelji sektora ‘Upravljanje odredištem’ postavljaju  glavna pitanja za donošenje odluka i komunikaciju koja doprinose održivom upravljanju turizmom u odredištu. Indikatori kojima Lošinj raspolaže  svjedoče o 44,40% turističkih poduzeća/objekata koji koriste certifikate za mjere održivosti. Po rezultatima ankete postotak posjetitelja zadovoljnih iskustvom u Lošinju je 96,29%.

‘Hotelijerstvo je jedan od lidera u turističkoj destinaciji, te konstantno teži izvrsnosti. Kada javna uprava prepozna važnost i mjeri  pokazatelje gospodarskih vrijednosti, prosječnu potrošnju kao i prosječnu cijenu smještaja, onda možemo reći da se destinacija vodi odgovorno. Održivi razvoj, očuvanje i kvaliteta prostora, kvaliteta u svim segmentima od kvalitete smještaja i usluge, ponude u hotelima i cjelokupnoj destinaciji koja podržava i stvara preduvjete za investicije, temelj su realizacije Strateških dokumenata razvoja turizma Republike Hrvatske. Nadamo se da će i ostale destinacije krenuti lošinjskim primjerom i mjeriti svoju održivost.’ izjavio je Pero Matić, predsjednik operativnog odbora Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

Doprinos turizma gospodarskoj održivosti na odredištu mjeri se pokazateljima u sektoru ‘Gospodarske vrijednosti’  u kojoj Lošinj raspolaže podacima o dnevnoj potrošnji po turistu (smještaj, hrana i piće te druge usluge) od 66,36 EUR. Deset najvećih turističkih poduzeća uključenih u upravljanje odredištem 77,7% svojih aktivnosti usmjerava upravo na aktivnosti kooperativnog marketinga za odredišta, a 70,07 % poduzeća uzima barem 25% hrane i pića lokalnih/regionalnih proizvođača.

Pokazatelji sektora ‘Društvenog i kulturnog utjecaja’ usmjereni su na učinke turizma na stanovnike i kulturno nasljeđe u odredištu. Gustoća stanovništva iznosi 35,9 na km2, u destinaciji je 95% stanovništva zadovoljno s turizmom. Od 59,60% žena zaposlenih u turističkom sektoru njih 33% zauzima mjesto na vodećim pozicijama. Na Lošinju se nalazi i 56% atraktivnih mjesta za posjetitelje pristupačnih osobama s invaliditetom.  Podatak koji svjedoči o trudu koji se ulaže u promociju tradicionalnog dobra je postotak od 57% najvažnijih događanja usmjerenih na tradicionalnu/lokalnu kulturu i dobra otoka Lošinja.

Elementi od ključne važnosti za održivost prirodnog okoliša odredišta čine pokazatelje sektora ‘Učinka na okoliš’ koji na primjeru Lošinja svjedoče o kvaliteti održivosti sa 77,70% turističkih poduzeća uključenih u programe za ublažavanje klimatskih promjena kao što su: smanjenje emisije CO2, niskoenergetski sustavi te reakcije i djelovanje ‘prilagodbe’. 88,90% turističkih poduzeća je prešlo na niskoenergetsko osvjetljenje, a od ukupnog otpada 13,78%  iznosi količina recikliranog otpada. Odredište, odnosno stanovništvo sudjeluje sa 47% u lokalnoj strategiji i planovima za smanjenje onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja. U sklopu istraživanja za potrebe ETIS-a provedenog na uzorku od 18 poduzeća koja bilježe 60% uštede vode u sanitarnim prostorijama zahvaljujući opremi koja to omogućava.

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja prikupljaju i dodatne pokazatelje koji zadovoljavaju kriterije ulaska u ETIS među kojima je svoje mjesto zauzela klima sa svojih 207 sunčanih dana u godini i 328 mm oborina godišnje te specifična flora i fauna otoka koja broji 247 dupina i 1150 biljaka na cresko- lošinjskom području. Vodi se popis gradskih projekata s imenima projekt managera i planom provođenja na razini Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, a od 2016. godine i svih Gradskih službi i poduzeća. Uz plan uređenja parkirnih mjesta, evidentiraju se i uređena parkirna mjesta na području Grada Malog Lošinja te se prati broj upisane i neupisane djece u Vrtić, Osnovnu  i Srednju školu po svim sektorima i sa popisom projekata i aktivnosti, Lučka kapetanija, Lučka uprava, Vatrogasna postaja. Na temelju podataka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske evidentira se broj kaznenih djela, rješenih kriminalnih djela i broj prekršajnih radnji kako bi gostima osigurali mir prilikom boravka u našoj destinaciji.

Da je Lošinj destinacija odgovorna za izuzetan doprinos svjetskom održivom razvoju turizma  svjedoče brojne nagrade za održivost destinacije, među kojima je posljednja u nizu prestižna UNWTO (Svjetske turisticke organizacije) Nagrada Ulysses 2015. za izvrsnost i inovacije u turizmu.

Leila Krešić-Jurić, direktorica sektora za turizam Hrvatske Gospodarske Komore smatra kako je Grad Mali Lošinj– kao i toliko puta do danas unatrag nekoliko godina – opet preduhitrio mnoge hrvatske turističke destinacije: „Izmjereni ETIS pokazatelj su više ne impresivni, ne samo zbog rezultata ovih mjerenja već i zbog same činjenice da su uopće mogli biti izmjereni, a kao plod iznimnog truda lokalnih jedinica upravljanja ovom prekrasnom turističkom destinacijom. Iako su prirodni resursi kakvima raspolaže Mali Lošinj fantastični, iako su investicije u turističke objekte infrastrukturu jedne od najznačajnih u zemlji, iako stanovnici žive turizam u punom smislu riječi, činjenica je da je sve to tek djelić mozaika i kontinuiranog truda kojeg godinama ulažu svi dionici turizma na otoku. Posljedica ovakve sinergije su višestruke nagrade koje pristižu iz godine u godinu i samo je pitanje – koja je iduća? Ulazak u pilot projekt Europskog sustava pokazatelja održivog turizma u destincijama za Grad Mali Lošinj je još jedno  priznanje za upornost u poticanju izvrsnosti i kreiranje nezaboravnog turističkog doživljaja. Stoga, u ime Hrvatske gospodarske komore, čestitke Lošinjanima koji nam i na ovaj način vlastitim primjerom pokazuju što održivost znači u praksi, kada cijela destinacija živi turizam na dobrobit gostiju, ali i svih žitelja!”

Konceptom zdravlja, vitalnosti, bioraznolikosti, održivog razvoja i odgovornog turizma Lošinj se izdvaja kvalitetom. Vodeći računa o zadovoljstvu gostiju koji posjećuju lošinjski arhipelag, kvaliteti usluge, inovacije i kreativnosti u turizmu, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja svake godine rukovodi velikim projektima punim noviteta i sadržaja, poštujući dijalog domaćina i gosta.

„Sudjelovanje u projektu ETIS logičan je slijed svih dosadašnjih aktivnosti koje provodimo na području Grada Malog Lošinja. Učinkovit menadžment i društveno odgovorno poslovanje čine nas pozitivnim primjerom destinacije koja zna kako razvijati svoje potencijale. U velikom lošinjskom investicijskom ciklusu sa preko 40 milijuna eura ulaganja godišnje, izuzetno je vazno razvijati se i kvalitetno unapređivati ponudu, sa istovremenom strategijom održivog razvoja dakle, inteligentnim razvojem turizma“, zaključio je gradonačelnik Grada Malog Lošinja, Gari Cappelli.

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.