Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

U Hrvatskoj predstavljen prvi vodič o zelenoj nabavi

Hrvatski savjet za zelenu gradnju predstavio je danas Vodič o zelenoj nabavi koji donosi primjere najboljih praksi zelene javne nabave u izgradnji održivih zgrada u zemljama Europske unije.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju predstavio je danas Vodič o zelenoj nabavi koji donosi primjere najboljih praksi zelene javne nabave u izgradnji održivih zgrada u zemljama Europske unije. Naime, četvrt milijuna europskih javnih tijela godišnje troši oko 14% zajedničkog BDP-a na nabavu usluga, radova i zaliha. Cilj Vodiča je da se svi zainteresirani dionici upoznaju s primjerima uključivanja pokazatelja stupnja održivosti iz okvira Level(s) u procese javne nabave.

Na izradi vodiča radilo je više desetaka stručnjaka iz osam zemalja Europske unije, a nastao je u okviru projekt LIFE Level(s) koji definira stupnjeve održivost zgrada. Kroz projekt se potiču zemlje Europske unije da u svojim nacionalnim zakonodavstvima usvoje kriterije procjene održivosti zgrada koji uzimaju u obzir cjelokupni životni vijek zgrade od proizvodnje materijala, izgradnje, operativnog života zgrade, dekonstrukcije i rušenja.

Zelena javna nabava odnosi se na tri ključna indikatora: procjenu cjeloživotnog ciklusa zgrada, izračun troškova životnog ciklusa zgrada i kvalitetu zraka. Kao primjer dobre prakse istaknuta je Finska u kojoj su indikatori cjeloživotnog ciklusa zgrada i izračuna troškova životnog ciklusa zgrada vrlo često korišteni u procesima zelene nabave. Najbolji primjer je stambena zgrada Asetelmakatu i osnovna škola Metsola u Helsinkiju. Također, vodič navodi i primjer Irske u kojoj su koncepti cjeloživotnog ciklusa zgrada i troškova životnog ciklusa zgrada u središtu zelene nabave i zahtijevaju od kupaca i dobavljača da uzmu u obzir ne samo početne troškove nabave određenog rješenja, već i njegove ukupne ekonomske i ekološke troškove. Primjer zgrade izgrađene po tim indikatorima je Tehnološki institut FOCAS u Dublinu. Kad je riječ o Hrvatskoj, postojeći zakonodavni okvir zahtjeva poboljšanja, odnosno usvajanje te primjenu navedenih indikatora u zelenoj nabavi.    

Zgrade u kojima živimo i radimo značajno utječu na naše zdravlje i okoliš, a dva izvora koja najviše doprinose emisiji štetnog CO2 su proizvodnja građevinskog materijala i emisije koje proizlaze iz korištenja energije u zgradama. Naš je cilj nam da sva tri spomenuta indikatora približimo tijelima javne vlasti, gradovima, županijama u Republici Hrvatskoj, ali i poduzetnicima kako bi ih integrirali u procese svojih nabava. Važno je da tijela javne vlasti u Hrvatskoj i poduzetnici provode procese zelene nabave, jer ćemo na taj način koristiti održive materijale, imati kvalitetniju gradnju, bolju kakvoću unutarnjeg zraka, višu energetsku učinkovitost, ekonomsku isplativost i ekološku održivost“, istaknuo je Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Dodao je kako su kroz projekt LIFE Level(s) osigurali zajednički jezik diljem Europe po kojem bi zgrade unutar kružne paradigme, od ranog dizajna, izvedbe, korištenja do rekonstrukcije trebale postati održive, zdrave i otporne zgrade.   Europska komisija smatra kako strateška javna nabava pruža mogućnosti za poticanje gospodarstva, kao i inovacije usmjerene ka višem stupnju održivosti.  Stoga je i Hrvatski savjet za zelenu gradnju kao konkretan daljnji korak i doprinos povećanju održive gradnje, pripremio Memorandume o razumijevanju za tijela javne vlasti, jedinice lokalne i regionalne samouprave i tvrtke iz privatnog sektora koja žele mjerljive indikatore LIFE Level(s) projekta uvrstiti u svoje procese nabave i na taj način doprinijeti zdravlju ljudi i okoliša.

Publikaciju možete pogledati ovdje https://lifelevels.eu/wp-content/uploads/2022/03/Life-Levels-Best-Practice-Guide-GPP_FINAL_compressed-1.pdf

Pročitajte još:

Računovodstvo, kontroling, porezi, financije

Nabava je u današnje vrijeme uistinu strateški čimbenik u profitabilnosti tvrtke, jer dobro upravljanje nabavom poduzeću omogućuje stratešku prednost.

Ekonomija

Raznolika nabava temelj je pametne ekonomije budućnosti. Iako je trećina poduzeća u ženskom vlasništvu, ona ostvaruju samo jedan posto nabave velikih sustava.

Ekonomija

Upravljanje kućnim budžetom izuzetno je zahtjevno, a početkom godine kada na računima ostaju repovi zbog povećane potrošnje tijekom blagdana, još je zahtjevnije.

Ekonomija

Mreža poslovnih žena Women in Adria organizirala je skup za poduzetnice te voditelje nabava u korporacijama o važnosti raznolikosti dobavljača. Iako žensko poduzetništvo čini...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.