Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U Janafu financijski nadzor tek uz intervenciju policije

U prostorije Janafa djelatnici Ministarstva financija ušli su u pratnji dvojice krim policajaca u civilu koji su došli kako bi spriječili eventualno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Postavlja se pitanje hoće li inspekcijski nadzor stajati glave Dragana Kovačevića i/ili Mladena Antunovića, čelne ljude Jadranskog naftovoda i Plinacra?

U prostorije Janafa djelatnici Ministarstva financija ušli su u pratnji dvojice krim policajaca u civilu koji su došli kako bi spriječili eventualno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Postavlja se pitanje hoće li inspekcijski nadzor stajati glave Dragana Kovačevića i/ili Mladena Antunovića, čelne ljude Jadranskog naftovoda i Plinacra?

Predsjednik uprave Janafa d.d. Dragan Kovačević u četvrtak navečer je potvrdio da su djelatnici Ministarstva financija u tvrtki i da će ondje obavljati financijski nadzor još dva dana, kao i u drugim javnim poduzećima.

Kovačević je za Hrvatski radio opovrgnuo da su u Janaf uspjeli ući tek uz intervenciju policije.

U prostorije Janafa djelatnici Ministarstva financija ušli su u pratnji dvojice krim policajaca u civilu koji su, kako je Hini potvrdila glasnogovornica Ravnateljstva policije, Jelena Bikić, došli kako bi spriječili eventualno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.

Naime, djelatnici Ministarstva financija su u srijedu došli u proračunski nadzor u Janafa, ali im nije omogućen ulaz pa su o tome obavijestili policiju koja je danas s njima ušla u prostorije te državne tvrtke.

Iz Janafa d.d. su u četvrtak navečer, pak, priopćili kako ta tvrtka, “kao i svaki drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj podliježe pod inspekcijski nadzor različitih institucija i agencija prema propisima RH, pa tako i financijskom nadzoru”.

Dodaju kako se u “Janafu d.d. trenutno provodi, kao i u ostalim tvrtkama, financijskim nadzor od strane službenika Ministarstva financija”.

“S obzirom da je jedan uobičajeni nadzor dobio ispolitizirani karakter, ističemo kako Janaf d.d. nije nikada sprječavao bilo koju inspekciju u njezinom radu, ali je tražio pojašnjenja postupka radi zaštite vlasnika i dioničara”, ističe se u priopćenju.

“Janaf je dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podliježe Zakonu o tržištu kapitala, i mora štiti kako većinskog, tako i manjinske dioničare. Stoga će Uprava Janafa, unatoč različitim pritiscima, i dalje nastojati biti jedna od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj”, navodi voditeljica Korporativnik komunikacija Janafa, Michaela Julijana Vranješ.

Na kraju postavlja se pitanje hoće li inspekcijski nadzor stajati glave Dragana Kovačevića i/ili Mladena Antunovića, čelne ljude Jadranskog naftovoda i Plinacra? Djelatnici jedne od te dvije tvrtke su, ranije je rekao premijer Milanović, “osujetili inspekcijski nadzor Ministarstva financija”. Tko je to bio? Nije odgovorio i novinarima je predložio da pošalju upite tim tvrtkama. ”

To su ozbiljne stvari, to neću tolerirati. A ljude koji krše zakon nitko neće spasiti, niti jedna stranka, nijedan predsjednik. Tu nema cijene koju nisam spreman platiti”, poručio je premijer.

Uključujući ove dvije, 33 tvrtke u većinskom vlasništvu države “češljaju” inspektori, kako bi utvrdili jesu li izrađeni planovi restrukturiranja i ponašaju li se racionalno i štedljivo, poštujući zakone. Točnije, obavlja se nadzor financijskog poslovanja. U Plinacru su potvrdili da su inspektori nadzor obavili u utorak, dok u Janafu potvrđuju kako se sastanak Uprave i predstavnika Ministarstva financija u njihovu slučaju održava u petak ujutro. Od Uprava tvrtki traže se brojni podaci o poslovanju, uključujući i mnoge koji nose oznake poslovnih tajni, a što u slučaju tvrtki koje kotiraju na burzi, poput Croatia osiguranja i Janafa, nije nevažno, piše poslovni.hr.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.