U kolovozu 0,4 posto manje zaposlenih

U kolovozu 0,4 posto manje zaposlenih

U Hrvatskoj je krajem kolovoza ove godine bilo ukupno 1.391.774 zaposlenih, što je 0,4 posto ili 5.681 osoba manje nego krajem ovogodišnjeg srpnja, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Tako je u kolovozu zaustavljeno povećanje broja zaposlenih na mjesečnoj razini, koje je prije toga bilježeno pet mjeseci za redom.

Prema podacima DZS-a, u pravnim je osobama krajem kolovoza bilo 1.142.266 zaposlenih, što je za 0,3 posto, odnosno 3.453 osobe manje nego mjesec ranije.

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama istodobno je smanjen za 0,9 posto ili za 2.055 osoba, na njih 224.397.

Krajem kolovoza je pao i broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, i to za 0,7 posto. Njih je tako, prema podacima koje je DZS preuzeo iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem osmog mjeseca ove godine bilo ukupno 25.111 ili 173 manje nego krajem srpnja.

DZS prenosi i podatak o broju nezaposlenih, kojih je krajem kolovoza pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 313.675 ili 0,8 posto manje nego mjesec ranije. To je utjecalo i na blago smanjenje stope registrirane nezaposlenosti, sa 18,5 posto za srpnja na 18,4 posto za kolovoz.

Prema detaljnijim podacima DZS-a o zaposlenima u pravnim osobama, do pada broja zaposlenih na mjesečnoj razini došlo je u deset od 19 djelatnosti, a najviše je pao broj zaposlenih u obrazovanju, i to za 1,3 posto, na 105.785.

U poslovanju nekretninama je broj zaposlenih u kolovozu u odnosu na srpanj pao za 0,8 posto, u prijevozu i skladištenju za 0,7 posto, a u prerađivačkoj industriji, koja je na kraju kolovoza zapošljavala 200.293 osobe, za 0,6 posto.

Smanjen je i broj zaposlenih u građevinarstvu, za 0,5 posto, na 72.559, kao i u javnoj upravi i obrani te obveznom socijalnom osiguranju i ostalim uslužnim djelatnostima, za 0,3 posto. Za 0,2 posto niži je i broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, kao i u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

U tri djelatnosti broj zaposlenih u kolovozu nije se mijenjao u odnosu na srpanj, dok je veći broj zaposlenih zabilježen u šest djelatnosti, kod kojih se najveće postotno povećanje, za 1 posto, bilježi u rudarstvo i vađenje, a za 0,9 posto viši je i broj zaposlenih u turizmu, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Na godišnjoj razini, u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine, broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen je za 2,3 posto, a od 19 djelatnosti obuhvaćenih ovim statističkim izvješćem u njih 14 došlo je do pada, a kod svega pet djelatnosti bilježi se rast broja zaposlenih.

Broj zaposlenih tako je na godišnjoj razini porastao u rudarstvu i vađenju (za 1,3 posto), poslovanju nekretninama (0,6 posto) i turizmu (0,5 posto), kao i u obrazovanju te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (0,4 posto).

Najveći pad broja zaposlenih istodobno se bilježi u opsrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji i iznosi 9,7 posto, a značajnije je smanjena i zaposlenost u građevinarstvu (za 6,7 posto), prijevozu i skladištenju (za 6,6 posto) te ostalim uslužnim djelatnostima (5 posto).

U prerađivačkoj industriji, koja pojedinačno zapošljava najviše radnika, broj zaposlenih smanjen je u kolovozu ove u odnosu na isti lanjski mjesec za 3,5 posto.

Podijeli

Odgovori

Top