Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

U sklopu IPARD programa dosad dodijeljeno 192 milijuna kuna potpore

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je odobrila oko 190 milijuna kuna potpore za tri mjere u sklopu IPARD programa, izvijestili su iz Agencije.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je odobrila oko 190 milijuna kuna potpore za tri mjere u sklopu IPARD programa, izvijestili su iz Agencije.

Za mjeru 101 Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja EU standarda ugovoreno je 56 projekata s iznosom potpore od 80,7 milijuna kuna, za mjeru 103 Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja EU standarda 24 projekta s iznosom potpore od 100,6 milijuna kuna i za mjeru 302 Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti 18 projekata s iznosom potpore od 8,8 milijuna kuna.

Iz Agencije navode da se u postupku izdavanja odluka o odobrenju projekta nalazi 26 prijava s odobrenim iznosom potpore od 70,2 milijuna kuna. Za mjere 101 i 103 do sada je isplaćeno 10 projekata s odobrenim iznosom potpore od 17,69 milijuna kuna, a u postupku odobrenja isplata nalazi se još 13 prijava s traženim iznosom potpore od 12,03 milijuna kuna.

Iz Agencije napominju kako sa svakim novim IPARD natječajem raste kvaliteta prijava, stupanj pripremljenosti te broj uspješnih prijava.

Upravo je završen šesti krug natječaja koji je rekordan i po odzivu korisnika i po traženoj potpori.

U odnosu na prethodni natječaj broj prijava je porastao za 52,5 posto, dok je iznos zahtijevane potpore porastao za 67,3 posto.

Uz prolaznost na šestom natječaju od 70 do 75 posto može se očekivati da će, po dovršetku obrade, iznos odobrene potpore biti veći od 370 milijuna kuna (50 milijuna eura), navodi se.

Planom je predviđeno da će Agencija tijekom 2012. raspisati još tri kruga natječaja za ove dvije mjere (101 i 103), čime će se, uz zadržavanje trenda rasta broja prijava, omogućiti da se ostatak sredstava za nadolazeće godine u potpunosti ugovori.

Što se tiče mjere 301 iz Agencije napominju kako zbog dugotrajnog procesa javne nabave još uvijek nema ugovorenih prijava iz prvog natječaja, ali su potpisani memorandumi o razumijevanju s JLS za 45 projekata s vrijednošću potpore od 191,7 milijuna kuna.

Po uspješno provedenom postupku javne nabave s korisnicima će biti potpisani ugovori o dodjeli sredstava, što će dovesti do iskoristivosti sredstava od oko 66,1 posto na mjeri 301 u samo jednoj godini implementacije.

Slijedećim natječajem, koji će se raspisati u prvom kvartalu 2012., u Agenciji očekuju potpunu iskorištenost raspoloživih sredstava za ovu mjeru.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.