Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

‘Ubiti oko’ poslijepodne ili ne?

Poslijepodnevni drijemež, ustanovili su znanstvenici, može utjecati na pojavu brojnih upala u organizmu.

Poslijepodnevni drijemež, ustanovili su znanstvenici, može utjecati na pojavu brojnih upala u organizmu.

Morate priznati da ponekad nema ničeg ljepšeg od poslijepodnevnog drijemeža. Sljedeće istraživanje natjerat će vas da se riješite ove ‘slatke’ navike jer vas upravo ona može dovesti do preuranjene smrti.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Epidemiology sudjelovalo je 16.000 odraslih Britanaca koji su pristali biti dijelom velikog projekta o uzrocima razvoja karcinoma tijekom 13-godišnjeg razdoblja. Tako poslijepodnevni drijemež, ustanovili su znanstvenici može utjecati na pojavu brojnih upala u organizmu.

Naime, osobe koje su navikle svakodnevno poslijepodne odspavati sat vremena ili dulje, podložnije su potencijalnom razvoju plućnih bolesti, poput bronhitisa, emfizema ili upale pluća, kao i riziku od prijevremene smrti od respiratornih bolesti, u odnosu na osobe koje spavaju samo noću, prenosi Daily Mail.

Nakon detaljne analize ‘spavalačkih’ navika britanski su stručnjaci ustanovili da su kod osoba koje dnevno poslijepodne odspavaju manje od jednoga sata izgledi za prijevremenu smrt veći za oko 14 posto, a brojka se popela na 32 posto ukoliko je poslijepodnevni drijemež trajao više od sat vremena.

No profesor Jim Horne iz Centra za istraživanje sna na Sveučilištu Loughbourough za Daily Mail je kazao kako ipak nema potrebe za panikom i drastičnim mijenjanjem rutine.

‘Velika većina osoba obuhvaćenih istraživanjem, njih 85 posto, dakle svi koji su se odmarali manje od sat vremena nije izložena opasnosti’, kazao je Horne za Daily Mail. On se ne slaže u potpunosti sa svojim kolegama te tvrdi kako postoji mogućnost da je dijelu ljudi koji su sudjelovali u istraživanju, a otprije su patili od ozbiljnih i neizlječivih plućnih bolesti poslijepodnevni odmor bio od koristi te da im je zapravo produljio život.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Ovo su tretmani koji će vas prema izboru vrhunskih wellness stručnjaka iz Terma Olimia najbolje regenerirati.

Lifestyle

Danas govorimo o snazi koju nema svatko, o snazi duha. Govorimo o mentalno jakim ljudima.

Lifestyle

Meetup je okupio više od 120 sudionika, a druženje startupaša u okviru networkinga produljilo se do iza ponoći.

Ekonomija

Atos Hrvatska, strateški partner projekta i svjetski lider u području digitalne transformacije te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), najavili su početak projekta eHZZO...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.