Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Udruga Franak konačno podigla palac gore Liniću i Vladi

Ujedno izražavaju nadu da će Vlada prepoznati nužnost da se u svim dijelovima u kojima spomenuti zakoni osiguravaju zaštitu potrošača – korisnika kredita, osigura da se ta prava i zaštita odnose i na postojeće korisnike, odnosno one koji su ranije sklopili ugovore

Ujedno izražavaju nadu da će Vlada prepoznati nužnost da se u svim dijelovima u kojima spomenuti zakoni osiguravaju zaštitu potrošača - korisnika kredita, osigura da se ta prava i zaštita odnose i na postojeće korisnike, odnosno one koji su ranije sklopili ugovore

Udruga Franak podržala je danas napore ministra financija i Vlade da “zaštite prava stotina tisuća građana koji su ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom, koja se mijenja internim samovoljnim odlukama banaka”.

Iz Udruge Franak u pismu Vladi i ministru financija Slavku Liniću ponavljaju svoj stav da je dosadašnji način promjene kamatne stope nezakonit, jer je u suprotnosti s odredbama Zakona o obveznim odnosima. Pritom navode i pozitivne primjere i prakse u okruženju i u zemljama EU, poput presude Europskog suda pravde kojom je utvrđeno da država može kao prijelazne mjere odrediti da se nova regulativa odnosno direktiva odnosi i na postojeće kredite ili sklopljene ugovore, te da država može odrediti obveze kreditnim institucijama o tome koje naknade može nametnuti korisnicima kredita kao mjeru zaštite potrošača i u onom dijelu koji nije pokriven direktivom.

Ujedno izražavaju nadu da će Vlada prepoznati nužnost da se u svim dijelovima u kojima spomenuti zakoni osiguravaju zaštitu potrošača – korisnika kredita, osigura da se ta prava i zaštita odnose i na postojeće korisnike, odnosno one koji su ranije sklopili ugovore, kao i one koji će ih tek sklopiti nakon stupanja na snagu ovog zakona, “jer će u suprotnom doći će do nejednakog položaja postojećih i budućih korisnika kredita, što se može smatrati stavljanjem u diskriminirajući položaj, jer će jedna skupina građana imati veću pravnu sigurnost i zaštitu te pristup pravima, od druge i to u vrijeme kada i jedni i drugi imaju ugovorni odnos sa istom kreditnom institucijom”.

Ministarstvo financija potvrdilo je danas da je u tijeku izrada izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditim institucijama, a neke od novina koje donose te zakonske izmjene su uvođenje mogućnosti da ministar financija može propisivanjem najviše dopuštene efektivne kamatne stope na stambene kredite tim kreditima dati poseban status, kao i ograničenje visine dopuštenog ‘minusa’ po tekućim računima.

Komentirajući najave izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima bi država ograničila visinu kamatnih stopa, Hrvatska udruga banaka upozorava da su u Hrvatskoj parametri koji određuju visinu kamata već sad vrlo strogo definirani, piše poslovni.hr.

“Što se tiče određivanja visine i promjene kamatnih stopa već sada su vrlo strogo definirani parametri, metode izračuna i način mijenjanja parametara, tako da je nepotrebno, a vjerojatno i nemoguće da itko uredi uzročno-posljedične veze kretanja parametara i visine promjenjive kamatne stope. Već je propisano da to moraju biti parametri čija promjena ne ovisi o volji jedne ugovorne strane. Predlažemo da se ova tema stavi u širi kontekst uređivanja zakonskih kamatnih stopa, jer sadašnje neselektivno ograničenje je daleko najstrože u EU (a vjerojatno i u svijetu). Predlažemo otvaranje stručne rasprave koja će uključiti sve dionike (riječ je i o Zakonu o obveznim odnosima), te naći dugoročno održivo i dobro rješenje za potrošače, kažu u HUB-u.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.