Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ulazak u EU potaknut će interes britanskih ulagača

Na Britansko-hrvatskom poslovnom forumu, koji su organizirali Agencija za ulaganja i investicije Vlade Velike Britanije i britansko veleposlanstvo u Zagrebu u suradnji s hrvatskom Vladom, britanskim su investitorima predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj.

Na Britansko-hrvatskom poslovnom forumu, koji su organizirali Agencija za ulaganja i investicije Vlade Velike Britanije i britansko veleposlanstvo u Zagrebu u suradnji s hrvatskom Vladom, britanskim su investitorima predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj.

Posebno su analizirane investicijske prilike u energetici, infrastrukturi, turizmu i prometu.

Otpravnik poslova Veleposlanstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Chris Hodge, na vrlo dobro posjećenom skupu, rekao je kako će ulazak Hrvatske u EU biti novi investicijski impuls koji će zacijelo potaknuti i interes britanskih ulagača.

Hrvatska po njegovoj ocjeni “nije uvijek bila najbolje mjesto za poslovanje britanskih tvrtki”, no dodao je kako su vidljivi napori za promjenu takve situacije i poboljšanje opće poduzetničke i investicijske klime.

Ministar financija Slavko Linić je, poželjevši dobrodošlicu britanskim investitorima, rekao kako će Vlada potaknuti investicije smanjenjem nelikvidnosti, uspostavom financijske stabilnosti, a ima i plan ušteda proračunskih rashoda.

U kasnijoj izjavi za novinare, Linić je na novinarsko pitanje postoji li među britanskim investitorima interes za privatizaciju Croatia osiguranja odgovorio je da interes postoji, ne precizirajući je li on među Britancima, te da će Vlada odluku donijeti nakon što konzultanti obave svoj dio posla.

Interes za privatizaciju

Upitan je li prisutnost predstavnika Barclaysa na današnjoj konferenciji signal njihova interesa za Hrvatsku poštansku banku, Linić je odgovorio da su u tijeku razgovori s EBRD-om, a da Vlada razmatra i privatizaciju putem fondova.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak smatra da su administrativne procedure najveća zapreka ulaganjima, a Britancima je poručio da su te prepreke spoznate i da se radi na njihovu uklanjanju.

Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal istaknula je kako je cilj Vlade u 2012. godini ulaganja dovesti na razinu 2008. Potencijale vidi prije svega u ulaganjima u infrastrukturu i energetiku. Najavljuje da će ih provesti javna poduzeća kao što su HEP, Hrvatske vode, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Hrvatske željeznice. Prema njezinim riječima, u sljedećih 10 do 15 dana bit će objavljeni prvi natječaji.

Pomoć investitorima

Pomoćnik ministra gospodarstva Darko Lorencin istaknuo je predanost Vlade za pomoć investitorima te najavio da će Vlada sutra osnovati Agenciju za velika ulaganja i konkurentnost čiji će jedan od ciljeva biti pomoć stranim investitorima. Među investicijskim prilikama posebno je istaknuo izgradnju novih blokova elektrana.

O investicijskim prilikama govorili su i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstva turizma pri čemu je zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo kao atraktivne investicijske prilike označio privatizaciju 13 turističkih tvrtki te ulaganja u bivše vojne objekte.

Sa svojim investicijskim projektima britanske ulagače upoznali su i predstavnici grada Rijeke.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.