Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Unatoč pristupanju EU, studentima je i Hrvatska dobra za razvoj karijere

U svijetlu sve češćih rasprava o odlasku mladih preko granice i pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji rezultati pokazuju kako ipak gotovo 50 posto sadašnjih studenata (46,9%) želi raditi u Hrvatskoj

U svijetlu sve češćih rasprava o odlasku mladih preko granice i pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji rezultati pokazuju kako ipak gotovo 50 posto sadašnjih studenata (46,9%) želi raditi u Hrvatskoj

Internetski portal Poslovni.hr u suradnji sa Zagrebačkom školom za ekonomiju i management (ZŠEM) proveo je nacionalno istraživanje “Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj”. Istraživanje je provedeno na uzorku od 3896 ispitanika s ciljem dobivanja jasne slike kako svoju buduću karijeru vide studenti ekonomskih sveučilišta, veleučilišta i poslovnih privatnih škola diljem Hrvatske.

U svijetlu sve češćih rasprava o odlasku mladih preko granice i pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji rezultati pokazuju kako ipak gotovo 50 posto sadašnjih studenata (46,9%) želi raditi u Hrvatskoj, dok njih 21,9 posto svoju karijeru želi razvijati izvan granica države. Pomalo neočekivano njih gotovo 30 posto nije sigurno u vezi ostanka ili odlaska iz države. Kada je u pitanju industrija u kojoj vide svoju karijeru oko 25% ispitanika najradije bi radilo u financijskoj industriji. Nakon financijske industrije za zaposlenje su najpoželjniji marketing (21,7%) knjigovodstvo (16,8%), turizam (13,8%) i IT (10,8%), a inače popularne telekomunikacije dobile su iznenađujuće mali postotak od svega 5,6 posto. Relativno visoki postotak mladih rado bi se zaposlio i u državnoj upravi, njih 13,4 posto.

Iz rezultata može se zaključiti kako studenti u budućnosti ponajviše traže sigurnost (državna uprava, knjigovodstvo) i visoka primanja (prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u marketinškoj industriji su najviše plaće). Ipak pozitivan pomak dogodio se u svijesnosti o potrebi stjecanja radnog iskustva, pa je tako 71,1 posto ispitanika spremno raditi za 1600 kuna prema popularnom “Mršićevom modelu volontiranja”. S druge strane malo više od 24 posto ispitanika spremno je volontirati bez ikakve naknade.

I očekivanja od budućih primanja su pod pritiskom financijske krize smanjena pa tako 31,5 posto ispitanika po završetku studija očekuje primanja između 4000 i 5000 kuna, a njih 21 posto od 5000 do 6000 kuna. Kao najvažnije karakteristike prilikom odabira radnog mjesta studenti navode mogućnost napredovanja i usavršavanja u karijeri. Pojednako važna im je i dobra atmosfera na poslu kao i zanimljivost posla. Pokretanje vlastitog posla željelo bi 10% studenata, a njih 19,6% ipak preferira zaposlenje u velikoj tvrtki.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

Lifestyle

Burnout sindrom može biti dugotrajan proces koji se manifestira na različite načine.

Financije

Prema anketi koju je proveo MojPosao, u kojoj je sudjelovalo 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći...

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.