Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Uštedjeti, profitirati i očuvati okoliš? Može se uz Nano Energies Hrvatska i pametno upravljanje električnom energijom

Nano Energies Hrvatska koju vodi country manager Dominik Maričević otvara nove mogućnosti za proizvođače i potrošače unutar elektroenergetskog sustava.

Nano Energies Hrvatska koju vodi country manager Dominik Maričević otvara nove mogućnosti za proizvođače i potrošače unutar elektroenergetskog sustava. Jedna od najzanimljivijih pogodnosti je mogućnost uštede prilikom proizvodnje i potrošnje električne energije, posebno kada se uzme u obzir trenutna energetska kriza. No, pogodnosti su zapravo višestruke i osim na poslovanja tvrtki i na kućanstva, pozitivno utječu na dobrobit cijelog ekosustava.

Kako optimizirati potrošnju električne energije i zaraditi?

Češka tvrtka Nano Energies razvila je softver s kojim je ušla je na hrvatsko tržište kao Nano Energies Hrvatska. Svojim klijentima nudi uslugu agregiranja fleksibilnosti uz pomoć digitalnih alata čime se agilnije upravlja energijom. Rezultat je maksimalna učinkovitost na svim razinama upravljanja električnom energijom, a prednosti su višestruke – za elektroenergetski sustav koji postaje stabilniji s boljom kontrolom upravljanja, ali i za krajnje korisnike koji profitiraju od učinkovitijeg korištenja vlastitih kapaciteta. Najveću pogodnost ostvaruju velike kompanije kojima se isplaćuje većinski dio prihoda plaćenih od operatora prijenosnih sustava, dok agregator dobiva manji dio, a financira svu infrastrukturu i obavlja sve zadatke.

Sada je moguće da krajnji korisnici postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te ostvaruju prihode, odnosno da izravno sudjeluju u pružanju pomoćnih usluga i balansiranju mreže što inače nije bilo moguće“, izjavio je Dominik Maričević, country manager Nano Energies Hrvatska.

Dominik Maričević, country manager Nano Energies Hrvatska

Nova digitalna rješenja stvaraju preduvjete za pametnije upravljanje električnom energijom. Osim ostvarenja uštede i profita, primarni cilj agregatora fleksibilnosti je optimizacija cjelokupne proizvodnje i potrošnje električne energije od čega će koristi imati i kućanstva:„Najjeftiniji put prema energetskoj učinkovitosti i ukupnoj energetskoj sigurnosti je optimizacija već postojeće potrošnje što ne dolazi bez svojih izazova. Optimizacija se mora dogoditi na način koji ne ometa normalno poslovanje i život. Još uvijek smo u fazi ranog usvajanja i bit ćemo još nekoliko godina, no pojedinačni vlasnici kuća već mogu razmišljati o solarnim i toplinskim uređajima, kao i optimizaciji za energetsku učinkovitost svojih uređaja“, rekao je Dominik Maričević.

Razvojem alternativnih izvora energije do uštede i očuvanja okoliša

Prelazak na alternativne izvore energije s ciljem dekarbonizacije globalni je cilj kojemu značajnu podršku na domaćem terenu pruža Nano Energies Hrvatska. Uz prirodne izvore obnovljive energije i uz sve veći tehnološki napredak, jasno je da kao zemlja imamo dobre predispozicije sudjelovati u globalnom pokretu zelene energetske tranzicije i ići putem energetske samodostatnosti kroz uključenje više obnovljivih izvora energije u mrežu.

Agregatori otvaraju mogućnost zemljama da se manje oslanjaju na fleksibilnost koju su do sada pružale velike elektrane na ugljen i plin. Što je više fleksibilnosti koje pružaju agregatori u mreži, manje će nam trebati fleksibilnosti koja je do sada dolazila i iz fosilnih izvora. U budućnosti će veći broj agregatora i pružanje pomoćnih usluga biti norma za tvrtke“, rekao je Dominik Maričević.

Što se može napraviti sada?

Kako je zelena tranzicija na samim početcima kod nas, važno je u taj proces ulaziti postepeno i u trenutnoj situaciji donositi najbolje odluke. Svojstva energije poput fleksibilnosti, mogućnosti da se agregira i skladišti omogućuje raznim industrijskim sektorima da  već sada ostvare uštede i profit.

„Fleksibilnost se može naći gotovo svugdje gdje se proizvodi ili pohranjuje energija tako da možemo reći da gotovo svi industrijski sektori mogu koristiti naša rješenja, od teške industrije, metalurgije, drvne industrije, industrije hrane, crpne stanice i drugih. Većina fleksibilnosti u industriji može se naći, primjerice, u kontroli električnih peći u proizvodnji čelika ili stakla. Pred stambenim sektorom je duži put, ali potencijal je velik, posebno u grijanju vode i grijanju prostora”, zaključio je Dominik Maričević iz Nano Energiesa Hrvatska.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.