Uz ova zanimanja lani ste se mogli najlakše zaposliti u inozemstvu

Uz ova zanimanja lani ste se mogli najlakše zaposliti u inozemstvu

Najtraženija zanimanja za rad u inozemstvu tijekom prošle godine bila su hotelsko osoblje, programeri i vozači, pokazuje statistika objavljenih oglasa za rad u inozemstvo tijekom prošle godine na portalu MojPosao.

Prema kategorijama zanimanja, najviše oglasa za inozemstvo bilo je u informatici i telekomunikacijama (20 posto), strojarstvu i brodogradnji (15 posto) te graditeljstvu i geodeziji (14 posto).

Tijekom 2012. godine na portalu MojPosao objavljeno je 300 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je dva posto manje u odnosu na 2011. godinu, a pritom je polovica oglasa bila za zemlje Europske unije i to najvećim dijelom za Njemačku i Austriju, a izvan EU-a najviše oglasa bilo je za Ujedinjene Arapske Emirate.

U gotovo polovici oglasa tražilo se relevantno radno iskustvo, pri čemu se prosječno tražilo četiri godine i devet mjeseci iskustva što je za dvije godine više nego što poslodavci obično traže.

Za zaposlenje u inozemstvu, u polovici oglasa uvjet je bila visoka stručna sprema. U petini oglas tražila se viša stručna sprema, a u podjednako toliko srednja. Stručna sprema nije bila bitna u 27 posto oglasa za rad u inozemstvu.

U čak 73 posto oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika. Od oglasa u kojima se tražilo poznavanje stranog jezika, u njih 59 posto tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika, a u još 19 posto profesionalno znanje engleskog jezika.

Napredno poznavanje njemačkog tražilo u 25 posto oglasa, a osnovno poznavanje u njih šest posto, pokazuju podaci portala MojPosao.

Podijeli

Odgovori

Top