Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Vapaj građana – prebacite nam kredite u francima u kune ili eure, bez naknade!

I dok ‘švicarac’ nastavlja ‘divljati’ jučerašnjim skokom na novu rekordnu razinu od gotovo 6,49 kuna, građani koji otplaćuju kredite vezane uz švicarsku valutu muku muče s opstankom. Udruga Franak, građanska inicijativa za zaštitu vlasnika kredita u francima ponudila je konkretna rješenja.

I dok 'švicarac' nastavlja 'divljati' jučerašnjim skokom na novu rekordnu razinu od gotovo 6,49 kuna, građani koji otplaćuju kredite vezane uz švicarsku valutu muku muče s opstankom. Udruga Franak, građanska inicijativa za zaštitu vlasnika kredita u francima ponudila je konkretna rješenja.

Scenarij iz noćne more: po nagovoru osobnog bankara digli ste kredit na 30 godina, a nakon tri godine otplate dužni ste banci 200.000 kuna više nego na početku! Udruga Franak umjesto Vladinih i SDP-ovih prijedloga, ima konkretne ideje kako bi se tome stalo na kraj, piše Danas.hr.

Umjesto prijedloga Vlade, da se rata kredita u podivljalim francima smanji “razvlačenjem” kredita na još deset godina i SDP-ovog uzaludnog apela da se snize kamate na takve kredite, udruga Franak nudi nekoliko konstruktivnijih rješenja.

Apsurd je, objašnjavaju, zadužiti se na još 10 godina i plaćati kamatu, a smanjenje kamate do 2,5 posto tečaj može progutati dok si rekao “keks”.

A da se radi o nedopustivom rastu rate svjedoči činjenica da su krediti u francima izdavani na preporuku osobnih bankara, ali i nevjerojatni slučaj o kojemu je u medijima progovorio Stjepan Mareljić iz Županje.

– Moj sin koji živi u Zagrebu, digao je kredit na 30 godina i danas mu je, nakon tri godine koliko ga otplaćuje, dug za stan od 500 tisuća kuna narastao na 700 tisuća kuna. Pa kako će on to platiti – kazao je na neformalnom sastanku udruge Franak, građanske inicijative za zaštitu vlasnika kredita u francima, prenosi Večernji list.

Zato traže da se zakonski uvede institucija bankrota, zatim strogo i transparentno definiranje marže banaka prema standardima Europske unije te mogućnost prebacivanja kredita u francima u kredite u eurima ili kunama po povlaštenom tečaju – bez naknade. Osim toga, najavljuju kako će i od Ustavnog suda zatražiti ocjenu valutne klauzule.

Kako su se u Srbiji sjetili zaštititi korisnike kredita?

Pitaju zašto je srpsko zakonodavstvo omogućilo svojim građanima da budu zaštićeniji od našeg. Citiraju Zakon o zaštiti korisnika financijskih usluga: “visina ugovorene promjenjive, a neodredive nominalne stope, odnosno promjenjivog neodredivog elementa te stope ne može biti veća od njihove inicijalne visine (visine u trenutku zaključenja ugovora)”.

Taj zakon propisuje i da se korisnicima ne može naplaćivati posebna naknada za usklađivanje ugovora te da se ne može tražiti dodatna dokumentacija nakon ugovaranja ugovora.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.