Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Već do kraja 2015. izjednačit će se broj radnika i umirovljenika

Omjer radnika i umirovljenika sve je nepovoljniji, a ako se takvi trendovi nastave, mirovinski će sustav već krajem iduće godine postati neodrživ.

Omjer radnika i umirovljenika sve je nepovoljniji, a ako se takvi trendovi nastave, mirovinski će sustav već krajem iduće godine postati neodrživ.

Broj onih koji uplaćuju mirovinsko osiguranje i umirovljenika krajem 2015. godine će se u potpunosti izjednačiti, upozoravaju analitičari Hrvatske gospodarske komore. Razlog za paljenje alarma nije nagli skok umirovljenika, već padanje zaposlenog stanovništva koje se ubrzalo od početka krize, piše Novi list.

Tako se navodi kako je do 2008. broj osiguranika rastao bržom dinamikom od umirovljenika, ali od 2009. trend se preokrenuo. Prosječno, svake godine iz sustava uplatitelja mirovinskog osiguranja izađe oko 37 tisuća osoba. Iz podataka je očito da se broj zaposlenih smanjuje triput većom brzinom od povećavanja umirovljenika.

Vladi je trenutačno prioritet izvesti reformu tržišta rada, ali brojni kritičari smatraju da Zakon o radu, sam za sebe, ne može riješiti problem. Analitičari Komore smatraju da za održivost mirovinskog sustava treba ‘kombinirati niz ekonomskih politika’ kako bi se dugoročno ‘smanjila nezaposlenost, potaknuo natalitet i povećala stopa aktivnosti’ stanovništva.

Napisao

Pročitajte još:

Pravo

Ako se osvrnemo na trenutne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o radu te Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, pravo je vrijeme da uključimo pravnike...

Edukacija

ESG Akademija Hrvatske gospodarske komore okupit će mnoge relevantne predavače i praktičare iz institucija, akademskog i realnog sektora.

Edukacija

Pred punom Laubom održano je 3. izdanje međunarodne konferencije HGK „Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost“.

Energetika

Hrvatska gospodarska komora ove godine priprema bitno opsežniji i kvalitetniji program koji će obilježiti predavanja nekih od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u ovom području.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.