Vipnet lani ostvario 70 posto manju operativnu dobit

Vipnet lani ostvario 70 posto manju operativnu dobit

Vipnet je lani ostvario konsolidiranu operativnu dobit od 15,9 milijuna eura, što je 69,4 posto niže nego u 2013. godini, izvijestili su u srijedu iz te telekom kompanije.

Prihodi Vipneta dosegnuli su, pak, 378,2 milijuna eura, što je smanjenje za 2,8 posto u odnosu na godinu ranije. Pritom je EBITDA smanjena za 28,3 posto, na 84,3 milijuna eura.

Nastavak loše gospodarske situacije i snažna regulatorna opterećenja utjecala su na Vipnetovo poslovanje, s dodatnih 16 milijuna eura za naknade za uporabu radijskih frekvencija u 2014. godini. Ulaskom Hrvatske u EU Vipnetovo poslovanje suočeno je sa snažnim utjecajem smanjenih prihoda od roaminga i interkonekcije, posebice od roaminga koji dolazi od stranih turista, navodi se u priopćenju.

Osim regulatornih opterećenja, EBITDA i konsolidirana operativna dobit također su pod utjecajem troškova restrukturiranja, otpisa dugova te povećanih troškova marketinga i prodaje.

Zbog pozitivnih trendova u fiksnom segmentu Vipnet je zabilježio stabilizaciju prihoda u iznosu od 378,2 milijuna eura, što je 2,8 posto manje u odnosu na godinu prije, navodi se dalje.

Tvrtka je lani investirala 70 milijuna eura uglavnom u daljnje širenje mobilne 4G LTE mreže te optičke HFC fiksne mreže, što je u odnosu na 2013. smanjenje od 15,1 posto.

Podijeli

Odgovori

Top