Vis proglašen šampionom hrvatskog turizma

Vis proglašen šampionom hrvatskog turizma

Večernjakova turistička patrola još jedne godine napravila je potpunu ’inspekciju’ obale i odlučila da je Šampion turizma 2013. godine grad Vis.

Najdugovječnija Večernjakova akcija koja je započela još davne 1975. godine, posebna je u tome da reporteri, s ciljem da budu što pošteniji i što objektivniji, u tajnosti obilaze mjesta, osjećaju i probaju sve što i obični turisti te to bilježe bez ikakve protekcije.

Na nedavnoj svečanoj dodjeli plakete prisustvovala je i direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić koja je Vis usporedila s nebrušenim draguljem hrvatske turističke ponude, koji je zajedničkim trudom i naporima uloženim od strane lokalne zajednice, turističkih djelatnika, ugostitelja ali i stanovnika, uspio stvoriti jedinstvenu gastronomsku, ali i sveobuhvatnu turističku destinaciju.

‘Otok Vis pruža svojim posjetiteljima doživljaj davno zaboravljene atmosfere autohtonih dalmatinskih mjesta, netaknute predivne prirode te odlične gastronomije. Bez obzira na činjenicu slabije povezanosti otoka s kopnom, Vis posjećuje svake godine sve veći broj turista, posebice nautičara koji su upravo poznati po tome kako među prvima otkrivaju i prepoznaju ljepote Mediterana te skrovita mjesta koja su često najbolji odabir za savršen odmor i bijeg od gradske gužve te svakodnevnog stresa. Vis je otok koji pruža svojim gostima oazu mira, okus tradicionalne otočke kuhinje i miris mora, no istovremeno je zanimljiv i gostima sklonijima avanturističkom odmoru jer pruža mogućnost ronjenja, obilaska okolnog arhipelaga, safari vožnje po otoku i mnogih drugih aktivnosti. Vis je mali otok za velika očekivanja, jer će ih sve zasigurno ispuniti! Stoga vam još jednom čestitam na osvajanju ovog prestižnog priznanja.’ , istaknula je Matešić.


Dok je Večernjak Šampionom turizma proglasio grad Vis, reporteri Slobodne Dalmacije su titulu Najljepšeg dalmatinskog malog mista dodijelili njegovom vječnom rivalu Komiži.

Reporteri Slobodne Dalmacije, analizirajući prirodni položaj, arhitekturu, čistoću, hortikulturu, pročešljali su 25 mjesta duž obale i Zagore u četiri dalmatinske županije, a stručni sud tog lista i Jadranskog osiguranja donio je konačnu odluku.

Tragajući za iskonskom ljepotom dobro spojenom s modernim Komiža na Visu u najvećem je postotku zadovoljila kriterije. Ocjenjivao se prirodni položaj mjesta, arhitektura (očuvanost starog i dobro uklapanje novog), čistoća, hortikulturno uređenje i detalji.

‘Neka ovo priznanje bude i upozorenje kod odluka o novim projektima da valoriziraju kulturnu baštinu, a ne da je nagrde’, dodala je Antonija Mlikota, asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Urednik priloga ‘O kućo mala’ u Slobodnoj Dalmaciji, Siniša Jović, rekao je kako je 21. stoljeće – stoljeće žena, pa se nada da će komiška gradonačelnica Tonka Ivčević ‘upotrijebiti svoju žensku mudrost’, te da ‘neće upasti u zamku megalomanije, nego grad i dalje razvijati u smislu održivog mjesta”.

Dobre ocjene u tijeku žiriranja dobili su Maslinica na Šolti zbog kvalitetnog spoja starog otočnog mjesta s modernom marinom, te Novigrad zbog niza zanimljivih sadržaja koje pruža putnicima namjernicima, poput muzeja, etnografske zbirke, parka mediteranskog bilja.

Žiriju su se svidjele i Šepurine, malo mjesto sa samo 240 stanovnika, u kojemu vlada urbanistički red i pruža se predivan pogled na Kornate, te skroviti Skradin. Na jugu su vodili Blato i Mlini.

Podijeli

Odgovori

Top