Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Vjetroturbina koja proizvodi energiju i kad nema vjetra

Apple je nedavno podnio zahtjev za patentom koji bi mogao riješiti neka od tehničkih pitanja povezanih sa boljom iskoristivošću proizvodnje električne energije iz vjetra u vremenima kada nema vjetra.

Apple je nedavno podnio zahtjev za patentom koji bi mogao riješiti neka od tehničkih pitanja povezanih sa boljom iskoristivošću proizvodnje električne energije iz vjetra u vremenima kada nema vjetra.

Naime, tehnološki div iz Cupertina osmislio je vjetroturbinu koja proizvodi električnu energiju iz toplinske energije, a ne energije nastale kretanjem lopatica vjetroagregata. Prema navodima u patentnoj prijavi, ovaj način proizvodnje električne energije omogućio bi skladištenje energije vjetra u posebnoj tekućini iz koje bi se, prema potrebi, potom proizvodila električna energija.

Tradicionalne vjetroturbine koriste kinetičku energiju kretanja vjetra za proizvodnju električne energije koja se potom skladišti u baterije ili direktno šalje u elektroenergetsku mrežu. Apple-ov patent predlaže sustav koji rotacijsku energiju iz turbine pretvara u toplinsku energiju koja se potom skladišti u posebnoj tekućini. Sustav potom selektivno prenosi toplinu iz skladišne tekućine u radnu tekućinu koja proizvodi električnu energiju iz dobivene topline.

Detalji u patentnoj prijavi navode kako će ovaj oblik proizvodnje električne energije značajno smanjiti troškove povezane sa prirodnim fluktuacijama opskrbe električnom energijom iz vjetroelektrana. Osim toga, navedeni sustav može poslužiti kao alternativna trenutnim konvencionalnim metodama pohrane energije kao što su baterije.

Portal croenergo.eu


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.