Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vlada će ukinuti porez na plaću od 40%?

Ukidanjem stope vratili bi se u prosjek regije srednje Europe, a navodno bi tim potezom pomogli i ulaganje i zapošljavanje u IT sektoru, dok bi se minus u proračunima gradova nadoknadio iz drugih izvora.

Ukidanjem stope vratili bi se u prosjek regije srednje Europe, a navodno bi tim potezom pomogli i ulaganje i zapošljavanje u IT sektoru, dok bi se minus u proračunima gradova nadoknadio iz drugih izvora.

U Vladi RH počinju konzultacije oko ukidanja stope poreza na dohodak od četrdeset posto za plaće iznad devet tisuća kuna neto, piše Večernji list pozivajući se na izvore iz Vlade, dodajući kako je moguće da to bude obavljeno do kraja ove godine.

Glavni razlog tome je što je Hrvatska sa stopom od 40 posto jedan od rekordera u srednjoj Europi, samo Mađarska naplaćuje veće stope poreza na plaće, piše Večernji.

Ukidanje najveće stope od 40 posto osjetilo bi stotinjak tisuća zaposlenih s neto plaćama iznad devet tisuća kuna, a zemlja bi, tvrdi Večernji list, bila konkurentnija za ulagača iz IT industrije koja perspektivu ne gradi na lohn poslovima i jeftinoj radnoj snazi.

No, nije to laka odluka za državu, jer porez na dohodak pripada i jedinicama lokalne samouprave, pa bi takva odluka bila udar i na njih, razmatraju u Ministarstvu financija kojem je na čelu Boris Lalovac.

Tako se razmatra da bi se ukidanje ove stope vezalo uz uvođenje poreza na nekretnine, koji će biti isključivi prihod jedinica lokalne samouprave, pa bi im se na taj način kompenzirao dio gubitka.

Druga je mogućnost drugačija raspodjela iz fonda za poravnanje, kako bi gubitak u prihodima išao na teret države, no to podrazumijeva osjetnije smanjenje proračunskih rashoda.

Napisao

Pročitajte još:

Porezi

Prema planu, Ministarstvo financija bi najkasnije do 1. 1. 2024. ovo pitanje riješilo kroz izmjene tri zakona; Zakona o porezu na dohodak, Zakona o...

Komunikacija

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Novosti

Po podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ukupni učinak dosadašnja četiri kruga porezne reforme (od 2017. do 2020. godine)...

Izdvojeno

Bogatu ponudu poslova pronađite na portalu posao.hr.  Sretno u pronalaženju posla. 

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.