Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Vlada plasirala 500 milijuna kuna u stanogradnju

U petak će na račune štediša biti uplaćena sredstva za poticanje stambene štednje za 2008. godinu, potvrdili su iz Ministarstva financija. Uz plasiranje 500 milijuna kuna, izmjene zakona predviđaju mogućnost stambene štednje i za strane državljane koji imaju prebivalište u Hrvatskoj.

U petak će na račune štediša biti uplaćena sredstva za poticanje stambene štednje za 2008. godinu, potvrdili su iz Ministarstva financija. Uz plasiranje 500 milijuna kuna, izmjene zakona predviđaju mogućnost stambene štednje i za strane državljane koji imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Vlada je sa sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima proširuje pojam stambenog štediše i liberalizira ulaganja stambenih štedionica u projekte stanogradnje. To će, procjenjuje potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, omogućiti plasiranje 500 milijuna kuna u stanogradnju, prenosi Vlada na svojim internetskim stranicama.

Štediše postaju i strani državljani

Naime, izmjenama se liberalizira i ulaganje stambenih štedionica kojima se dopušta odobravanje kredita izvođačima, odnosno građevinarima za projekte stanogradnje za zadovoljavanje stambenih potreba stambenih štediša i to do iznosa jamstvenog kapitala štedionice.

Inače, prema važećim odredbama, stambeni štediša može biti samo hrvatski državljanin, a predloženim izmjenama, nakon ulaska Hrvatske u EU, uz hrvatske državljane to bi mogla biti i svaka fizička osoba koja ima prebivalište u Hrvatskoj.

Korak naprijed u razvoju štedionica

Iz Wüstenrot stambene štedionice su istaknuli da su “predložene izmjene Zakona poticajan potez Vlade te ih ocjenjuju velikim korakom naprijed i za Vladu i za stambene štedionice kao partnere”. Naglašavaju kako se izmjenama Zakona stambenim štedionicama otvaraju dodatne mogućnosti i razvoja i financiranja stambene izgradnje. “Ovim putem je i Vlada RH jasno i nedvosmisleno pokazala da stoji iza projekta stambene štednje u RH i da ga u budućnosti namjerava dodatno poticati”.

Također, u petak će na račune štediša biti uplaćena sredstva za poticanje stambene štednje za 2008. godinu, priopćili su iz Wüstenrot stambene štedionice, a isto su nam potvrdili i iz Ministarstva financija. Poticaji za treći mirovinski stup će biti uplaćeni za nekoliko dana, jer se još radi usklađivanje evidencija s fondovima, dodali su iz Ministarstva financija.

Više na Banka.hr

Napisao

Pročitajte još:

Nekretnine

Unatoč poskupljenju građevinskog materijala, zemljišta i energenata, u 2022. itekako se gradi.

Nekretnine

Procjena nekretnine je proces koji može biti potreban iz više razloga - u svrhu sastavljanja financijskih izvještaja, stečajnog ili ovršnog postupka, porezne svrhe i...

Novosti

Kriza u građevinskom sektoru se nastavlja, pokazuju statistički podaci o padu broja izdanih odobrenja za građenje u prošloj u odnosu na 2012. godinu za...

Novosti

Ministarstvo graditeljstva idući tjedan u probni rad pušta portale "e-planovi" i "e-dozvole". Na prvom će zainteresirani moći dobiti informaciju o tome koji je prostorni...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.