Vlada prihvatila model monetizacije [VIDEO]

Vlada prihvatila model monetizacije [VIDEO]

Vlada je danas prihvatila model monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina, a tim je modelom predviđeno da jednokratna koncesijska naknada iznosi od 2,4 do 3,2 milijarde eura, ovisno o trajanju koncesije.

Preliminarni razgovori s potencijalnim ponuđačima trebali bi biti završeni do kraja ove godine, nakon čega slijedi podnošenje neobvezujućih ponuda, pregovori te obvezujuće ponude. Dakle, zaključivanje ove financijske transakcije očekuje se za 9 do 12 mjeseci, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Po njegovim riječima, odabrani konzultanti, Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, razmatrali su pet različitih modela, među kojima su bili i privatizacija autocesta ili tvrtki koje upravljanju njima, ali je ipak predložen model koncesije za upravljanje i održavanje autocesta, za koji je bio i najveći interes na tržištu.

Prema predloženom modelu, koncesija bi se dala na razdoblje od 30 do 50 godina, ovisno o dogovoru s koncesionarom, pri čemu bi za koncesiju do 40 godina koncesijska naknada iznosila 2,4 do 2,9 milijardi eura, a do 50 godina 3,2 milijarde eura, pojasnio je Hajdaš Dončić.

[infopunkt 6896 1]

Koncesionar bi u tom razdoblju preuzeo obvezu upravljanja i održavanja autocesta te naplate cestarine, čija bi visina bila regulirana ugovorom, a jedan od mogućih modela je da se dopusti njena indeksacija sa stopom inflacije umanjenom za jedan postotni bod.

Prijedlog zakona o željeznicama pak donosi odredbe u skladu s politikom EU da se što više prometa usmjerava na željeznice, a njime se, uz ostalo, uvodi i mogućnost zakupa dijela željezničke infrastrukture.

[infopunkt 6896 5]

Podijeli

Odgovori

Top