Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vlada Saboru: PDV na dnevni tisak pet, a na ostale novine 10 posto

Predložen je porez od 10 posto i za ulaznice za koncerte i za usluge smještaja u nautičkom turizmu te plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturiranom proizvodu ili usluzi za obrtnike do kraja iduće godine

Predložen je porez od 10 posto i za ulaznice za koncerte i za usluge smještaja u nautičkom turizmu te plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturiranom proizvodu ili usluzi za obrtnike do kraja iduće godine

Snižavanje stope PDV-a na dnevni tisak koji objavljuje uglavnom autorske novinarske tekstove na 5 posto, a stopa od 10 posto za ostale novine, za ulaznice za koncerte i za usluge smještaja u nautičkom turizmu te plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturiranom proizvodu ili usluzi za obrtnike do kraja iduće godine, neke su od novosti iz prijedloga novog zakona o PDV-u kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor.

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, zbog teške situacije u kojoj se nalaze hrvatske tiskovine, odlučeno je da se PDV za dnevni tisak snizi na 5 posto, ali samo za opće informativni tisak koji sadrži najmanje 25.000 riječi autorskih novinarskih tekstova.

Za ostale dnevne novine stopa PDV-a bila bi 10 posto, a takvu bi sniženu stopu imali i časopisi za kulturu i umjetnost, kao i ulaznice za koncerte.

Sniženu stopu PDV-a od 10 posto imale bi i usluge pružanja smještaja u plovnim objektima, odnosno u nautičkom turizmu.

Linić je kazao i kako je ovim zakonskim prijedlogom, na traženje obrtnika, određeno da do 31. prosinca 2014. godine obrtnici PDV plaćaju prema naplaćenim, a od 1. siječnja 2015. godine prema izdanim računima.

Vlada je danas prihvatila i niz zakonskih prijedloga koji se odnose na usklađivanje domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, poput zakona o zaštiti okoliša, kojim se, prema riječima resornog ministra Mihaela Zmajlovića, uz ostalo, pojednostavljuje i skraćuje procedura ishođenja okolišne dozvole te podiže kvaliteta studija utjecaja na okoliš.

Sve mjere iz ovog zakonskog prijedloga, kazao je Zmajlović, imaju za cilj olakšati poziciju investitora, a time i poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj, uz poštivanje načela zaštite okoliša i održivog razvoja.

S EU pravnom stečevinom usklađuju se i zakoni o građevnim proizvodima, zaštiti tržišnog natjecanja, Hrvatskom registru brodova, kao i zakoni o poreznom savjetništvu i deviznom poslovanju.

Posljednja dva zakonska prijedloga predviđaju da će se ulaskom u EU, osim 29 postojećih hrvatskih poreznih savjetnika, tim uslugama moći baviti i savjetnici iz ostalih zemalja članica EU, a određuje se i obveza prijave Carinskoj upravi prenošenje preko granice iznosa višeg od 10.000 eura.

Predloženim izmjenama zakona o elektroničkim komunikacijama se pak, uz ostalo, uvode niže cijene usluga u elektroničkim komunikacijama, odnosno mobilnoj telefoniji temeljem primjene Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU.

To bi sniženje cijena, kazao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić, išlo u dvije faze, od 1. srpnja ove godine i istog datuma 2014. godine i te bi cijene trebale biti višestruko niže.

Kao primjere naveo je da će telefonski pozivi koji su se do sada naplaćivali po cijeni od 6 do 11 kuna, od 1. srpnja ove godine stajati 1,82 kune, a od sredine iduće godine 1,44 kune, dok će npr. kratke tekstualne poruke (sms), čija je cijena danas od 1,6 do 3,2 kune, pasti na 0,67 kuna 1. srpnja ove godine, a 0,45 kuna drugoj polovici 2014. godine.

S dnevnog reda današnje sjednice Vlade povučen je prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini Ine, a bez detaljnijih objašnjenja premijer Zoran Milanović samo je kazao da je prijedlog povučen na traženje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka radi dodatnih konzultacija.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.