Vlasnici trgovina kreću u obračun – bude li manjka, platit će radnici

Vlasnici trgovina kreću u obračun – bude li manjka, platit će radnici

Pred kraj nove godine, točnije u prosincu, većina prodavaonica kreće u godišnji obračun, kako bi se utvrdio manjak. Radnici trgovačkih centara pripremaju se za duže radno vrijeme, dok se neki radnici manjih prodavaonica pripremaju na neugodne vijesti od poslodavca. Naime, ako inventurna bilanca pokaže manjak, zaposlenici su ga dužni podmiriti, prenosi Novi list.

Iz sindikata trgovine poručuju: “Manjak ponekad bude i do nekoliko tisuća kuna, koji onda vlasnik trgovine pokušava podijeliti na sve radnike pa svatko od njih završi s osobnim manjkom čak i po nekoliko tisuća kuna! Za manjak u 99% slučajeva trgovci nisu krivi. Riječ je o nagomilanom gubitku, najčešće zbog krađa kupaca, koji nisu svjesni da svojim ponašanjem ne štete “bogatim vlasnicima” trgovina, nego običnim prodavačima”.

Kriza je kriva

Dolaskom krize smanjio se broj zaposlenih u prodavaonicama, što je rezultiralo prevelikom odgovornošću koji se stavlja na teret radnicima. Posao koji je prije radilo nekoliko ljudi, sada radi samo jedan radnik koji se u isto vrijeme mora brinuti za kasu, kupce, “špiglanje”…

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, objašnjava da trgovci nisu dužni platiti manjkove iz svoga džepa, osim ako im vlasnik trgovine ne može dokazati da je do manjka došlo namjerno ili zbog krajnje nepažnje.

Podijeli

Odgovori

Top