Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vodič za nezaposlene!

Hrvatski zavod za zapošljavanje u subotu 5. studenog obilježava 105. godina postojanja službe za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj. Naime, tog je dana 1906. godine na VIII. skupštini Zastupstva slobodnog i kraljevskog glavnog grada Zagreba predloženo gradskoj općini podizanje ‘Zavoda za posredovanje između nudilaca i tražilaca radnje i službe’, te je donesen Statut Zavoda.

Hrvatski zavod za zapošljavanje u subotu 5. studenog obilježava 105. godina postojanja službe za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj. Naime, tog je dana 1906. godine na VIII. skupštini Zastupstva slobodnog i kraljevskog glavnog grada Zagreba predloženo gradskoj općini podizanje 'Zavoda za posredovanje između nudilaca i tražilaca radnje i službe', te je donesen Statut Zavoda.

Oni neka slave, ako imaju što, a vama tim povodom poklanjamo Vodič za nezaposlene. Putokaz s osnovnim informacijama koje bi, barem prema našem mišljenju trebala znati svaka nezaposlena osoba u Hrvatskoj, a ima ih nažalost i previše. Tijekom rujna na Zavod je prijavljeno novih 31.429 nezaposlenih te se brojka popela na 283,667 ljudi koji u ovom trenutku nemaju posao.

PRIJAVA U EVIDENCIJU NEZAPOSLENIH OSOBA
Osoba koja se odluči prijaviti u evidenciju nezaposlenih osoba, prijavu vrši na Info pultu u područnoj službi Zavoda prema mjestu svog prebivališta odnosno uobičajenog boravišta (prebivalište je mjesto stalnog stanovanja, a uobičajeno boravište je mjesto na kojem osoba živi do godine dana, ako živi izvan mjesta prebivališta).Za sva pitanja o reguliranju prebivališta odnosno uobičajenog boravišta potrebno je kontaktirati Ministarstvo unutarnjih poslova.

Za prijavu u evidenciju potrebni su sljedeći dokumenti:

– Osobna iskaznica (i potvrda o uobičajenom boravištu ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta)
– Radna knjižica (s upisanim podacima i zaključenim radnim stažom, ako ga ima)
Nakon izvršene prijave, nezaposlena osoba potpisuje prijavnicu na kojoj se nalaze termini za aktivnosti grupnog informiranja i individualnog savjetovanja, te je savjetnik na Info pultu upozorava da su te aktivnosti obvezne.

GRUPNO INFORMIRANJE
Grupno informiranje je predavanje za sve osobe koje se vode u evidenciji Zavoda na kojem ih se upoznaje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, stanjem na tržištu rada, uslugama za nezaposlene, pravima i obvezama za vrijeme dok se nalaze u evidenciji nezaposlenih osoba. Nakon grupnog informiranja, nezaposlena osoba upoznaje se sa svojim savjetnikom za zapošljavanje na individualnom savjetovanju.

INDIVIDUALNO SAVJETOVANJE
Individualno savjetovanje je aktivnost koja služi kao pomoć u definiranju radnog potencijala, definiranju aktivnosti kojima će nezaposlena osoba poboljšati zapošljivost, definiranju zanimanja u kojima ima najveće šanse za zapošljavanje te na kojoj se definira Profesionalni plan zapošljavanja. Individualno savjetovanje obavlja savjetnik za zapošljavanje s nezaposlenom osobom. Na prvom individualnom savjetovanju nezaposlena osoba upoznaje svog savjetnika za zapošljavanje te dobiva evidenciji list nezaposlene osobe ( u kojeg se bilježe sve aktivnosti koje osoba prolazi dok je u evidenciji, a tako i redovna mjesečna javljanja koja se obavljaju na info-pultu).Na evidencijskom listu savjetnik upisuje svoje ime i prezime, telefon i e-mail adresu kako bi nezaposlena osoba znala tko je njezin savjetnik i kako ne bi ga uvijek mogla kontaktirati. Nakon prvog individualnog savjetovanja na kojem se definira radni profil nezaposlene osobe, savjetnik s nezaposlenom osobom potpisuje profesionalni plan zapošljavanja – obvezujući dokument s popisom zanimanja u kojima je dogovoreno da će nezaposlena osoba tražiti posao i savjetnik za zapošljavanje posredovati na tržištu rada za nju, mogućnosti uključivanja u mjere poticajnog zapošljavanja, te aktivnosti nezaposlene osobe (o aktivnom traženju posla, izradi životopisa i drugim aktivnostima koje savjetnik i nezaposlena osoba dogovore).

Individualna savjetovanja održavaju se količinski ovisno o svakom konkretnom slučaju. Kroz strukturirani intervju, osim profesionalnog plana zapošljavanja, savjetnik upućuje nezaposlenu osobu na druge aktivnosti (objava životopisa na web stranici Zavoda  ( OVDJE) gdje se nezaposlena osoba može registrirati kao posloprimac i objaviti svoj životopis.  Sve informacije o prijavi u evidenciju i navedenim obveznim aktivnostima mogu se naći OVDJE .

RADIONICE
Također, ako se savjetnik i nezaposlena osoba dogovore da će nezaposlena osoba biti uključena u radionice o aktivnom traženju posla (sve nezaposlene osobe informira se o radionicama na grupnom informiranju), savjetnik zakazuje prvi slobodan termin za radionicu za konkretnu radionicu, te nezaposlena osoba dobiva uputnicu s datumom, satom i mjestom gdje se radionica održava. Naši psiholozi provode tri osnovne radionice o vještinama aktivnog traženja posla: kako se predstaviti poslodavcu, Kako sastaviti životopis i Metode samoprocjene.

OPŠIRNIJE o radionicama:

Aktivno traženje posla – što valja imati na umu?

Razgovor s poslodavcem

Kako napisati dobar životopis?

POSREDOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU
Kada poslodavac oglasi natječaj za slobodno radno mjesto u zanimanju u kojem nezaposlena osoba traži posao i ako ispunjava sve uvjete koje je poslodavac postavio, savjetnik upućuje nezaposlenu osobu na taj natječaj (telefonski, pismenim putem, e-mailom).

Vodič za nezaposlene nastao je na temelju odgovora na naša pitanja upućena Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.  Kompletan Vodič kroz HZZ možete preuzeti OVDJE . Sve navedeno samo je teorija. Zanimaju nas vaša iskustva iz stvarnog života?

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Bez obzira jeste li tek diplomirali, ili se želite okušati u nekoj drugoj karijeri, pronaći posao bez relevantnog iskustva, ponekad se čini kao nemoguća...

Ljudski resursi

Različiti su razlozi zbog kojih smo proveli neko vrijeme bez posla.

Ljudski resursi

Kojih je to 8 stvari važnijih od životopisa, ali i naša preporuka kada je u pitanju potraga za poslom!

Komunikacija

Upravljanje karijerom je više od slanja životopisa na oglas za posao ili pronalaska studentskog posla pod svaku cijenu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.