Vodič za nezaposlene!

Vodič za nezaposlene!

Oni neka slave, ako imaju što, a vama tim povodom poklanjamo Vodič za nezaposlene. Putokaz s osnovnim informacijama koje bi, barem prema našem mišljenju trebala znati svaka nezaposlena osoba u Hrvatskoj, a ima ih nažalost i previše. Tijekom rujna na Zavod je prijavljeno novih 31.429 nezaposlenih te se brojka popela na 283,667 ljudi koji u ovom trenutku nemaju posao.

PRIJAVA U EVIDENCIJU NEZAPOSLENIH OSOBA
Osoba koja se odluči prijaviti u evidenciju nezaposlenih osoba, prijavu vrši na Info pultu u područnoj službi Zavoda prema mjestu svog prebivališta odnosno uobičajenog boravišta (prebivalište je mjesto stalnog stanovanja, a uobičajeno boravište je mjesto na kojem osoba živi do godine dana, ako živi izvan mjesta prebivališta).Za sva pitanja o reguliranju prebivališta odnosno uobičajenog boravišta potrebno je kontaktirati Ministarstvo unutarnjih poslova.

Za prijavu u evidenciju potrebni su sljedeći dokumenti:

– Osobna iskaznica (i potvrda o uobičajenom boravištu ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta)
– Radna knjižica (s upisanim podacima i zaključenim radnim stažom, ako ga ima)
Nakon izvršene prijave, nezaposlena osoba potpisuje prijavnicu na kojoj se nalaze termini za aktivnosti grupnog informiranja i individualnog savjetovanja, te je savjetnik na Info pultu upozorava da su te aktivnosti obvezne.

GRUPNO INFORMIRANJE
Grupno informiranje je predavanje za sve osobe koje se vode u evidenciji Zavoda na kojem ih se upoznaje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, stanjem na tržištu rada, uslugama za nezaposlene, pravima i obvezama za vrijeme dok se nalaze u evidenciji nezaposlenih osoba. Nakon grupnog informiranja, nezaposlena osoba upoznaje se sa svojim savjetnikom za zapošljavanje na individualnom savjetovanju.

INDIVIDUALNO SAVJETOVANJE
Individualno savjetovanje je aktivnost koja služi kao pomoć u definiranju radnog potencijala, definiranju aktivnosti kojima će nezaposlena osoba poboljšati zapošljivost, definiranju zanimanja u kojima ima najveće šanse za zapošljavanje te na kojoj se definira Profesionalni plan zapošljavanja. Individualno savjetovanje obavlja savjetnik za zapošljavanje s nezaposlenom osobom. Na prvom individualnom savjetovanju nezaposlena osoba upoznaje svog savjetnika za zapošljavanje te dobiva evidenciji list nezaposlene osobe ( u kojeg se bilježe sve aktivnosti koje osoba prolazi dok je u evidenciji, a tako i redovna mjesečna javljanja koja se obavljaju na info-pultu).Na evidencijskom listu savjetnik upisuje svoje ime i prezime, telefon i e-mail adresu kako bi nezaposlena osoba znala tko je njezin savjetnik i kako ne bi ga uvijek mogla kontaktirati. Nakon prvog individualnog savjetovanja na kojem se definira radni profil nezaposlene osobe, savjetnik s nezaposlenom osobom potpisuje profesionalni plan zapošljavanja – obvezujući dokument s popisom zanimanja u kojima je dogovoreno da će nezaposlena osoba tražiti posao i savjetnik za zapošljavanje posredovati na tržištu rada za nju, mogućnosti uključivanja u mjere poticajnog zapošljavanja, te aktivnosti nezaposlene osobe (o aktivnom traženju posla, izradi životopisa i drugim aktivnostima koje savjetnik i nezaposlena osoba dogovore).

Individualna savjetovanja održavaju se količinski ovisno o svakom konkretnom slučaju. Kroz strukturirani intervju, osim profesionalnog plana zapošljavanja, savjetnik upućuje nezaposlenu osobu na druge aktivnosti (objava životopisa na web stranici Zavoda  ( OVDJE) gdje se nezaposlena osoba može registrirati kao posloprimac i objaviti svoj životopis.  Sve informacije o prijavi u evidenciju i navedenim obveznim aktivnostima mogu se naći OVDJE .

RADIONICE
Također, ako se savjetnik i nezaposlena osoba dogovore da će nezaposlena osoba biti uključena u radionice o aktivnom traženju posla (sve nezaposlene osobe informira se o radionicama na grupnom informiranju), savjetnik zakazuje prvi slobodan termin za radionicu za konkretnu radionicu, te nezaposlena osoba dobiva uputnicu s datumom, satom i mjestom gdje se radionica održava. Naši psiholozi provode tri osnovne radionice o vještinama aktivnog traženja posla: kako se predstaviti poslodavcu, Kako sastaviti životopis i Metode samoprocjene.

OPŠIRNIJE o radionicama:

Aktivno traženje posla – što valja imati na umu?

Razgovor s poslodavcem

Kako napisati dobar životopis?

POSREDOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU
Kada poslodavac oglasi natječaj za slobodno radno mjesto u zanimanju u kojem nezaposlena osoba traži posao i ako ispunjava sve uvjete koje je poslodavac postavio, savjetnik upućuje nezaposlenu osobu na taj natječaj (telefonski, pismenim putem, e-mailom).

Vodič za nezaposlene nastao je na temelju odgovora na naša pitanja upućena Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.  Kompletan Vodič kroz HZZ možete preuzeti OVDJE . Sve navedeno samo je teorija. Zanimaju nas vaša iskustva iz stvarnog života?

Podijeli

Odgovori

Top