Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vozači od 1. lipnja cestarine skuplje 15 posto, uz ENC cijena ostaje ista [VIDEO]

Nakon povećanja cijene vožnja “Dalmatinom” od Zagreba do Splita stajat će 181 kunu (do sad 157 kuna), a od Zagreba do Rijeke 69 kuna (do sada 60 kuna).

Nakon povećanja cijene vožnja "Dalmatinom" od Zagreba do Splita stajat će 181 kunu (do sad 157 kuna), a od Zagreba do Rijeke 69 kuna (do sada 60 kuna).

Od 1. lipnja cestarine za povremene korisnike poskupjet će za 15 posto, za korisnike ENC-a cijene će ostati iste, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture provest će tijekom lipnja promotivnu akciju prodaje ENC-a uz popust, tako da će novi korisnik za uplaćenih 500 kuna na račun dobiti još 158 kuna, te ENC uređaj za jednu kunu.

Cestarina se povećava za 15 posto korisnicima koji je plaćaju u gotovini ili karticama na licu mjesta, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Nakon povećanja cijene vožnja “Dalmatinom” od Zagreba do Splita stajat će 181 kunu (do sad 157 kuna), a od Zagreba do Rijeke 69 kuna (do sada 60 kuna).

No, korisnicima ENC-a cijena se ne mijenja, te zadržavaju dosadašnji popust od 10 posto. Kako bi populariziralo korištenje ENC-a, Ministarstvo će organizirati promotivnu akciju u kojoj će korisnici dobiti ENC uređaj za kunu (cijena mu je 122 kune), te za uplaćenih 500 kuna dobiti još 158 kuna bonusa.

[infopunkt 4592 3]

Akcijska ponuda odnosi se na sve kategorije vozila a za korištenje ENC-a nema vremenskoga ograničenja. Korisnici će moći kupiti promotivni paket ENC-a tijekom lipnja na 15 prodajnih mjesta Hrvatskih autocesta (HAC) te na četiri prodajna mjesta Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ). Bude li većeg interesa, akcija se može i produžiti, najavio je Hajdaš Dončić.

[infopunkt 4592 2]

Dodao je kako će se ove godine korištenje ENC-a proširiti i na autocestu Zagreb – Macelj, tako da će se sustav ENC-a proširiti na cijelo područje Hrvatske.

Iako je poskupljenje cestarine od 15 posto visoko, cijena je zapravo trebala porasti 25 posto jer cestarine nisu povećavane već osam godina, bez obzirana na inflaciju i rast troškova.

S novim cijenama HAC očekuje povećanje godišnjeg prihoda za 8,43 posto, odnosno za 104 milijuna kuna u ovoj godini, a ARZ za 7 posto, odnosno 47 milijuna kuna u 2012.

[infopunkt 4592 4]

Time će ta javna poduzeća stabilizirati poslovanje, a do kraja godine započet će restrukturiranje kojim će biti smanjen broj zaposlenih, te će se izdvojiti tvrtke za održavanje i naplatu, kaže Hajdaš Dončić.

Dogovorom sa sindikatom i uz stimulativne otpremnine iz HAC-a i ARZ-a do kraja godine otići će 7 posto zaposlenih, odnosno ukupno oko 260 ljudi. U drugoj fazi će se odvojiti naplata i održavanje u zajedničku tvrtku koja će konkurirati za poslove i na drugim hrvatskim autocestama, kao i u regiji.

Razmišljao sam i o spajanju HAC-a i ARZ-a, ali to nije moguće zbog različitih kreditora koji su financirali izgradnju autocesta. No, odvajanjem naplate i održavanja od tzv. core businessa HAC i ARZ će postati upravljačke tvrtke koje će kvalitetno i profitabilno upravljati sustavom autocesta i brinuti se o javnoj infrastrukturi, rekao je Hajdaš Dončić.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Na većini dionica autocesta kojima upravljaju tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od jutros u 6 sati na snazi su nove cestarine.

Novosti

Tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od ponedjeljka, 28. travnja, na autocestama kojima gospodare naplaćivat će cestarine prema novom, korigiranom cjeniku.

Novosti

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je danas da je u sklopu zahtjeva Europske komisije za dodatnim uštedama u državnom proračunu,...

Novosti

Hrvatske autoceste od 30. ožujka mijenjaju SMS broj za nadoplatu i provjeru stanja računa na HAC ENC uređaju zbog obvezne prilagodbe EU standardima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.