Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vujčić: Vlada ide u pravom smjeru kada su u pitanju strukturne reforme

Te mjere predstavljaju odmak u odnosu na 2012. kada se “pri poticanju rasta pretjerano oslanjalo na ulaganja javnog sektora”. Ipak, pri restrukturiranju poduzeća kao što su Hrvatske željeznice i zračni prijevoznik Croatia Airlines “važna je brzina”, naglasio je guverner

Te mjere predstavljaju odmak u odnosu na 2012. kada se "pri poticanju rasta pretjerano oslanjalo na ulaganja javnog sektora". Ipak, pri restrukturiranju poduzeća kao što su Hrvatske željeznice i zračni prijevoznik Croatia Airlines "važna je brzina", naglasio je guverner

Hrvatska vlada čini što je potrebno kako bi gospodarstvo ponovo zabilježilo rast gospodarskih aktivnosti prvi put od 2008., prenose mediji danas ocjenu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića.

Nastojanja u proteklih šest mjeseci da se restrukturiraju državna poduzeća i poboljša poslovna klima trebala bi pomoći da se “iskoriste prednosti koje donosi ulazak u Europsku uniju”, kazao je Vujčić u razgovoru za agenciju Bloomberg 14. lipnja u Dubrovniku, a prenose hrvatski mediji.

“Vlada ide u pravom smjeru kada su u pitanju strukturne reforme”, konstatirao je guverner HNB-a. Po njemu, te mjere predstavljaju odmak u odnosu na 2012. kada se “pri poticanju rasta pretjerano oslanjalo na ulaganja javnog sektora”.

Pri restrukturiranju poduzeća kao što su državno željezničko poduzeće Hrvatske željeznice i zračni prijevoznik Croatia Airlines “važna je brzina”, naglasio je.

Treba također ubrzati inicijative poput izmjena zakona o radu i usvajanja zakona o strateškim ulaganjima, dodaje.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska mora “što prije” pristupiti eurozoni jer je kuna ionako već vezana za zajedničku (europsku) valutu i na štednju u eurima otpada gotovo tri četvrtine ukupne štednje.

Još je prerano za raspravu o tome kada bi se to trebalo dogoditi budući da bi pristup zahtijevao najmanje tri godine i poboljšanje ekonomskih pokazatelja, posebno manji udio javnog duga u BDP-u.

HNB za sada neće dopustiti “velike fluktuacije” u tečaju kune u bilo kojem smjeru i izvoznici moraju povećati produktivnost kako bi poboljšali prodaju, ističe guverner Vujčić.

S obzirom na ulazak Hrvatske u sustav praćenja proračuna na razini Europske unije, proračunski manjak trebao bi biti smanjen za pola postotnog boda počevši u 2014., smatra guverner.

Što se tiče utjecaja ulaska u EU, pomoći će privući inozemna ulaganja u srednjoročnoj perspektivi, dok će neposredna korist vjerojatno biti “mala” jer je Hrvatska u drugačijoj fazi razvoja no što su u vrijeme ulaska bile druge nove članice Unije, napominje.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.