Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Zagreb poput Hrvatske postao smeće za investitore

“Sada očekujemo daljnje gospodarsko pogoršanje u gradu Zagrebu, te vjerujemo da bi to moglo stvoriti pritisak na njegovu sadašnju snažnu proračunsku izvedbu, i zauzvrat pogodilo i njegovu likvidnost”, stoji u priopćenju kreditne agencije.

"Sada očekujemo daljnje gospodarsko pogoršanje u gradu Zagrebu, te vjerujemo da bi to moglo stvoriti pritisak na njegovu sadašnju snažnu proračunsku izvedbu, i zauzvrat pogodilo i njegovu likvidnost", stoji u priopćenju kreditne agencije.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je danas kratkoročni i dugoročni kreditni rejting gradu Zagrebu s dosadašnjih BBB-/A-3 na BB+/B, uz stabilnu prognozu. Baš kao i u slučaju kreditnog rejtinga Hrvatske te HBOR-a, to je bio zadnja stepenica u investicijskom rejtingu, ovaj rejting investitori neslužbeno zovu “smećem”.

S&P je u petak, 14. prosinca snizio rejting Hrvatske s BBB-/A-3, na BB+/B, uz stabilnu prognozu, a u priopćenju podsjeća kako rejting Zagreba reflektira njegovu poziciju administrativnog, financijskog i komercijalnog središta Hrvatske.

“Sada očekujemo daljnje gospodarsko pogoršanje u gradu Zagrebu, te vjerujemo da bi to moglo stvoriti pritisak na njegovu sadašnju snažnu proračunsku izvedbu, i zauzvrat pogodilo i njegovu likvidnost”, stoji u priopćenju S&P-a.

S obzirom na relativno bogatstvo Zagreba, gospodarstvo okrenuto uslugama, kao i postupno povećanje cijena javnog prijevoza i opskrbe vodom, temeljni scenarij S&P-a pretpostavlja da će izvedba zagrebačkog proračuna ostati relativno snažna. Operativni višak u gradskom proračunu, izražen kao postotak od operativnih prihoda, bit će na solidnih otprilike 12 posto u razdoblju od 2012. do 2015. godine, ovisno o rastu BDP-a, no to je znatno slabije nego prije globane financijske krize. U razdoblju od 2005. do 2008. godine u prosjeku je dosezao visokih 26 posto, navodi ta agencija.

“Kako središnja vlada nameće strože limite za neto zaduženje gradova, Zagreb si ne može priuštiti tvrdokorni manjak u kapitalnim računima. Po našem temeljnom scenariju, očekujemo da zagrebački proračun ostane uglavnom uravnotežen u razdoblju od 2012. do 2015. godine”, navodi između ostaloga S&P.

Međutim, S&P upozorava da je upravljanje gradskim financijama slabo. U godinama uoči globalne financijske krize, grad je ubrzano povećavao svoju socijalnu potrošnju kao i ulaganja financirana putem holding kompanije, među kojima i u rizične nekretninske projekte.

Štoviše, napominju u agenciji, od posljednji lokalnih izbora u 2009. godini intenzivirale su se političke napetosti između gradske administracije i skupštine, koje ujedno sporo prilagođavaju proračunsku potrošnju sve manjim prihodima, stoga se akumuliraju dospjela plaćanja i pritisak na likvidnost Zagrebačkog Holdinga.

Dodatni pritisak na kreditni rejting grada proistječe od potencijalnih obveza povezanih sa Zagrebačkim Holdingom i obvezama prema središnjoj vladi. Financijske potrebe Holdinga rastu, dok sposobnost grada da pokrije njegove dodatne potrebe za financiranjem odmah i u potpunosti slabi još od 2008. godine, napominju u agenciji.

Od 2010. Zagrebački Holding kumulira gubitke te ih pokriva kratkoročnim zaduživanjem, pa je sada izložen refinanciranju i tržišnim rizicima.

U agenciji napominju i da, po njihovom temeljnom scenariju, grad neće morati platiti središnjoj vladi 337 milijuna kuna ili 6 posto svojih godišnjih prihoda, a što je rezultat kontradiktornih zakonskih okvira vezanih uz alokaciju poreza na proračune lokalnih vlasti.

Stabilna prognoza rejtinga odražava mišljenje analitičara S&P-a da bi mjere proračunske konsolidacije, koje je primijenila gradska vlada, mogle spriječiti daljnje slabljenje proračunske izvedbe grada i likvidnosti, unatoč aktualnoj kontrakciji gospodarstva.

No, S&P bi mogao i dalje snižavati rejting Zagreba, ako snizi i rejting Hrvatske.

U idućih godinu dana, pak, rejting Zagreba mogao bi pasti i ako rejting države ostane nepromijenjen, i to ako se realizira lošiji scenarij od temeljnog, te ako dođe do značajnog pogoršanja proračunske izvedbe i likvidnosti. Do toga bi moglo doći ako padnu prihodi, kao i ako grad bude trebao dati dodatnu podršku Zagrebačkom Holdingu te vratiti ono što je dužan središnjoj vladi.

Do dodatnog snižavanja rejtinga Zagreba moglo bi doći i ako agencija snizi svoju procjenu predvidivosti i podrške institucionalnog okvira prema kojem posluju hrvatske lokalne vlade.

S druge pak strane, S&P bi mogao i podignuti rejting grada Zagreba ako ojača njegova likvidna pozicija, pri čemu bi gotovina konzistentno pokrivala otprilike 50 do 60 posto duga koji se godišnje servisira. To bi također Zagrebu omogućilo da smanji svoja plaćanja i poveća transfere Zagrebačkom Holdingu, te tako stabilizira njegovu likvidnu poziciju, zaključuje se u priopćenju S&P-a.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.