Zakon ih natjerao odjaviti 300 radnika u BiH i prijaviti u Hrvatsku

Zakon ih natjerao odjaviti 300 radnika u BiH i prijaviti u Hrvatsku

Kompanija Ćosić promex iz Usore je morala odjaviti 300 radnika iz Bosne i Hercegovine i prijaviti ih u Hrvatsku zbog ograničavajućih zakonskih  rješenja u Zakonu o doprinosima Federacije BiH, navode u Udruženju poslodavaca FBiH čiji predstavnici su zajedno sa sindikalistima nedavno obišli ovu kompaniju.

Veliki problem za Ćosić promex predstavlja Zakon o doprinosima prema kojem za radnike koji su upućeni na rad u inozemstvo osnovicu doprinosa čine osobna primanja koja bi za istu vrstu posla ostvario u Federaciji, s tim da ta osnovica ne može biti niža od prosječne mjesečne bruto plaće zaposlenih u Federaciji po posljednjem objavljenom podatku, javlja indicator.ba.

Udruženje poslodavaca BiH je u nekoliko navrata slalo inicijativu za izmjene Zakona o doprinosima kojima predlažu da obračun osnovice ne može biti niži od najniže plaće utvrđene Općim kolektivnim ugovorom. Inicijativa je upućena u oba doma parlamenta Federacije, Vladi Federacije BiH, kao i Ministarstvu Fedracije BiH. O ovoj problematici raspravljalo se i na sastanicma koji su organizirali predstavnici Ministarstva FBiH na koje su pozivani i predstavnici Udruženja. U Udruženju poslodavaca smatraju da bi izmjene značajno doprinijele zapošljavanju velikog broja ljudi na privremenom radu u inozemstvu, naročito u zemljama regije.

“Zbog pojačane konkurentske sposobnosti, naše kompanije bi dobivale više poslova u inozemstvu i time bi se povećao broj obveznika plaćanja doprinosa i poreza tako da bi punjenje proračuna, bilo bolje, pogotvo ako imamo u vidu da bi predloženo rješenje motiviralo poslodavce na veću financijsku disciplinu. Procjene su, da preko domaćih tvrtki, nekoliko tisuća radnika radi na poslovima u inozemstvu. Međutim, jedan dobar dio tih tvrtki, u zadnje vrijeme, zbog postojeće zakonske odredbe, odbija ponuđene poslove, naročito u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu, jer iz ponuđene cijene nisu u stanju financirati troškove radne snage”, poručuju iz Udruženja.

Podijeli

Odgovori

Top