Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Zanima vas prirodna gradnja?

U organizaciji ZMAG-ove Akademije prirodnog graditeljstva u srpnju će se održati dvije graditeljske radionice otvorene za javnost. 

U organizaciji ZMAG-ove Akademije prirodnog graditeljstva u srpnju će se održati dvije graditeljske radionice otvorene za javnost.

Prva u nizu cjelodnevnih radionica prirodnog graditeljstva je radionica Kuće od slame – izrada zidova od bala slame koja će se održati u subotu, 11. srpnja 2020., od 9 do 18 sati na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Tjedan dana kasnije, 18. srpnja 2020., također od 9 do 18 sati, slijedi radionica Izrada i ugradnja zemljanih žbuka. Na graditeljskim radionicama mogu sudjelovati svi zainteresirani, neovisno o predznanju i prethodnom iskustvu.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije. Zbog niza kvalitativnih prednosti ljudi se sve češće okreću  prirodnim rješenjima u stanovanju.

Radionica Kuće od slame – izrada zidova od bala slame

Kuće od balirane slame sve su popularnije i u našoj regiji. Slama je nusproizvod u poljoprivredi te je vrlo je dostupan i ekološki zahvalan materijal. Svojim sastavom je celuloza i jedan je od rijetkih materijala koji ima funkciju zidne ispune i izolacije.

Ova jedinstvena građevinska tehnika pruža mogućnost da se uz pomoć prirodnih materijala sagradi zdravi dom iz snova s minimalnim ekološkim otiskom. Tehnika koja se primijenjuje na radionici je gradnja balama slame koje se ugrađuju u drvene okvire konstrukcije (Post and beam, non-load bearing).

Polaznici će se na radionici upoznati s materijalima i dobiti praktičan uvid u tehniku, tehničke detalje i rješenja te naučiti kako ispravno odabrati, pripremiti, obraditi i ugraditi bale slame u zidnu konstrukciju.

Cijena radionice: 400 kn (u cijenu je uključen ručak i materijali za radionicu)
Voditelj: Matko Šišak, graditelj i edukator
Prijave: LINK

Radionica Izrada i ugradnja zemljanih žbuka

Zemlja je jedinstveni građevinski materijal koji je svuda oko nas. Zemlja se u građevinarstvu primjenjuje u izradi zidova, podova, žbuka i krovova. Žbuka sprječava prodor vode i nametnika, kao i gorenje, zaustavlja strujanje zraka kroz zidne površine, omogućava difuziju vodene pare i pojačava čvrstoću zidova. Žbuka ima presudan utjecaj jer doprinosi ukupnoj termalnoj masi građevine koja je neophodna za pohranjivanje i prijenos topline. Zemljana žbuka je sastavni dio zida kuće od slame.

Polaznici će se na radionici upoznati s cijelim tehnološkim procesom izrade zemljanih žbuka – od blata do zida te naučiti kako prepoznati, pripremiti, obraditi, napraviti  i ugraditi smjesu zemlje, pijeska i sjeckane slame koja je pogodna za nanošenje temeljnog, prvog i drugog sloja grube glinene žbuke.

Cijena radionice: 400 kn (u cijenu je uključen ručak i materijali za radionicu)
Voditelj: Matko Šišak, graditelj i edukator
Prijave: LINK

Pročitajte još:

Ekonomija

Osiguravanje pravedne raspodjele resursa te visoke razine kvalitete života ključni su za rješavanje problema ekonomske nejednakosti i pružanje osjećaja sigurnosti, dostojanstva, zadovoljstva i socijalne...

Edukacija

U fokusu ZMAG-ove 4. Konvencije prirodnog graditeljstva su teme samoodrživog života, gradnja konopljom, slamom i zemljom te edukacija za prirodne graditelje.

Edukacija

Naučite moćne alate za pravilno postavljanje i realizaciju ciljeva.

Energetika

U suradnji s Gradom Zagrebom, njihovim Uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj održano je 30 edukativnih radionica “Postani i ti prijatelj stakla”.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.