Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Zašto zaposliti introverta?

Iako vam se čini da su ekstrovertirane osobe bolji zaposlenici, pogotvo radi sudjelovanja u timskom radu, rad s introvertima također ima niz prednosti.

Introvertiranost se često smatra manom, posebno u poslu. Međutim, ta tvrdnja je daleko od istine.

Introvert je osoba koja izgubljenu energiju obnavlja u samoći. Ipak, to ne znači da je riječ o ljudima koji nisu društveni.

Imati introvertiranog zaposlenika ne znači raditi s osobom koja se izolira od drugih, ne sudjeluje u timskom radu ili nije komunikativna.

Ovo su neke od najljepših osobina koje krase introverte:

Introverti daju svoj maksimum kada rade stvari za koje je potrebna velika koncentracija, a to su poslovi koji se rijetko kada dodjeljuju timovima. Introverti su stoga odlični pisci, istraživači i znanstvenici.

Upravljanje poslovnim profilima na društvenim mrežama danas je zanimanje, a za takvim ljudima vlada velika potražnja. Upravo će se introverti najbolje snaći u vođenju takvih profila jer su u pitanju poslovi u kojima komunikacija mora biti na visokom profesionalnom nivou, a činjenica da nisu u pitanju kontakti licem u lice introvertima će lakše pasti nego njihovim ekstrovertiranim kolegama.

Introverti su promišljeni. Kako vole puno čitati i istraživati s vama će podijeliti dobro promišljene i analizirane teze i zaključke. Razmišljaju puno više nego što govore, ali jednom kada imaju nešto za reći, to će uvijek biti dragocjena informacija koja može odigrati i ključnu ulogu u razvoju poslovanja.

Introverti odlično slušaju. Ne samo zato jer radije slušaju nego što govore, već zato jer su naoružani većim strpljenjem od ekstrovertiranih osoba, više obraćaju pažnju na okruženje i niz neverbalnih znakova koji drugima možda promiču.

Introverti ne vole čavrljanje. To znači da razgovor s njima uvijek ima jasan smjer, svrhu i obično konstruktivan zaključak. Orijentirani su na rezultate, zbog čega čavrljanje smatraju gubitkom svog vremena.

Mogu li se introverti prilagoditi drugačijim uvjetima rada?

Naravno! Istina je da vaš introvertirani zaposlenik nije prva osoba koja će s oduševljenjem prihvatiti ideju o poslovnom božićnom partiju, ići od osobe do osobe i dijeliti svoje posjetnice, ali će stvarati korisne kontakte na svoj način: razgovarati će s ljudima jedan na jedan, pokušavati ih bolje upoznati i shvatiti što ih motivira. Kada vas introvert upoznaje s potencijalnim klijentom, sigurno će to učiniti s dobrim razlogom, jer već ima jasno razrađenu viziju potencijalne suradnje.

Introverti mogu biti neobično kreativni tijekom ‘brainstorminga’, iako će se možda lakše otvoriti u manjoj grupi. Čak i ako neće previše govoriti tijekom sastanka, budite uvjereni da će upijati sve informacije, a kada se vrate u svoj ured, poslat će vam detaljnu analizu koja ideje ostalih kolega povezuje u smislenu cjelinu. To je njegov doprinos.

Zadaci koje povjeravate introvertima bit će razrađeni i odrađeni do najsitnijih detalja i u zadanim rokovima.

Stoga, nemojte im zamjeriti ako se malo namršte na ideju o uredskoj zabavi. Iz njihove perspektive možda samo nema smisla ići na piće s ljudima s kojima ionako provode puno vremena kroz cijeli radni tjedan. 🙂

Izvor: inc.com i MojPosao.net 

Pročitajte još:

Lifestyle

Za neke ljude otkaz je bio upravo ono što im se trebalo dogoditi kako bi stvorili uspješne priče kakve imaju danas.

Ljudski resursi

Brojna pravila utječu na kreativnost i sposobnost pomicanja granica, pa najtalentiraniji i najmarljiviji radnici odlaze i najbrže. Ostaju oni prosječni, koji i rade prosječno...

Marketing i prodaja

Kreativnost kao marketinški alat koristi se za postizanje prepoznatljivosti brenda, stvaranje konkurentske prednosti na tržištu i ima značajan utjecaj na generiranje novih tržišnih trendova.

Komunikacija

Nezavisni festival kreativne komunikacije IFCC okuplja stvaraoce i ljubitelje video i društvenih igara, oglašavanja, filmske industrije, izdavaštvo i umjetnost, a nastao je iz Sudnjeg...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.