Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Želite li se istaknuti poslodavcu s neobičnim životopisom pripazite na ove stvari

U jakoj konkurenciji i ogromnom broju prijava pravi je izazov istaknuti se, pa mnogi posežu za kreativnim životopisima kako bi na sebe privukli pažnju.

U jakoj konkurenciji i ogromnom broju prijava pravi je izazov istaknuti se, pa mnogi posežu za kreativnim životopisima kako bi na sebe privukli pažnju.

Prije nego što se odlučite na nešto slično, promislite o sljedećem: neće svaki životopis ostaviti dojam kakav priželjkujete. Uz pomoć portala MojPosao donosimo detaljniji uvid u trendove uređenja životopisa koji će vam pomoći u procjeni kada odabrati tako nešto, a kada ne.

1) Životopis koji naglašava postignuća

Iako je savjet da u životopisu naglasite svoja postignuća dobar, čini se kako mnogi ovo dovode do krajnosti. Životopis u kojem ističete postignuća i vještine razlikuje se od tradicionalnog životopisa u kojem je naglasak na obrazovanju i dosadašnjem opisu poslova. Utoliko je dobar, ako nemate previše radnog iskustva jer na taj način usmjeravate pažnju čitatelja na svoje vještine.

Problem se javlja onda kada pobrojite samo postignuća, ali ih ne stavite u određeni kontekst. To se obično događa onim kandidatima koji postignuća pobroje odvojeno od radnog iskustva pa čitatelj (HR stručnjak, poslodavac) ne vidi poveznicu između konkretnih poslova i vještina koje ste naveli.

2) Video životopis

Video životopis odlična je ideja, ali nije za svakoga. Kao prvo, da bi bio uspješan, video životopis mora zaista biti odlično napravljen. To znači da mora imati koncept, priču i mora biti kvalitetno snimljen.

Ako nemate tremu pred kamerom povećava se i šansa dobre prezentacije. Ipak, bilo bi dobro da imate pripremljen scenarij, umjesto da improvizirate. Ponavljamo, video životopis zaista mora biti savršen.

3) Životopis u obliku infografike

Ovo je životopis koji pokazuje kreativnost, iskustvo, postignuća i osobnost odjednom. Problem s ovakvim životopisima može se pojaviti samo onda kada vaša kreativnost nekome naprosto može biti ‘previše’. Općenito ovakve vrste životopisa najbolje prolaze u umjetničkim/kreativnim/IT zanimanjima.

Naravno, imajte na umu da izvedba ne smije zasjeniti informacije – lijepo je što ste kreativni, ali uz to morate pružiti i sadržaj.

4) Prilagođavanje životopisa

Ovo zapravo nije trend već trajna vrijednost. Svaki poslodavac reći će vam da životopis mora biti prilagođen radnoj poziciji za koju ste se prijavili.

Životopis nije statičan – uvijek se mijenja, prilagođava, dopunjava ili ‘čisti’ od informacija koje više nisu aktualne. Osim toga, razlikuje se ovisno o tome za koji ste se posao prijavili. U njemu ne morate pobrojati baš sve informacije – možete navesti samo one koje su u izravnoj vezi s natječajem koji vas zanima. Dapače, kvalitetna selekcija informacija može dati bolje rezultate od opširnog životopisa u kojem ste pobrojali apsolutno sve.

Što ćete izostaviti, a što naglasiti ovisi o konkretnom oglasu na koji se želite prijaviti, vašim ambicijama i osobinama koje smatrate svojim najvećim kvalitetama.

Općenito

Ne primjenjujte savjete doslovno. Dobro promislite o sebi: kakva ste osoba, privatno i poslovno, kakve vještine posjedujete, a zatim tome prilagodite svoj životopis.

Možda ćete zaključiti da klasičan životopis govori sasvim dovoljno. Već drugom prilikom, možda se odlučite na sastavljanje kreativnog životopisa, iako to nikada prije niste napravili. Ako mislite da imate dobru ideju i vjerujete da je možete dobro izvesti, nema razloga da ne napravite odmak od klasike.

Ipak, imajte na umu da biste u sadržaj uvijek trebali uložiti više nego u izvedbu. Lijepo je biti kreativan, ali istovremeno morate ispričati priču o sebi i dozvoliti drugoj strani da već kroz čitanje životopisa stekne predodžbu o vama.

Kvalitetan životopis mora pokazati da razumijete o kakvom se poslu (oglasu) radi te da ste shvatili kakve se vještine od vas očekuju (prilagođavanje životopisa). Ako vaš životopis ne šalje ove dvije poruke, njegov će dizajn biti zanemariv.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.