Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poslovne financije

Zemlje Eurozone u 2010. – kriza ogolila stare članice!

Domaći političari sve češće spominju 3,5 milijardi eura „odvojenih za Hrvatsku.” Dojam je da u EU cvatu ruže, a Hrvati će uživati u njihovim mirisima negdje oko 2012. Da nije tako, pokazuje stanje najužeg kruga EU – zemalja članica Eurozone, koje se i same bore da održe glavu iznad vode. Donosimo vam pregled zemalja koje su najviše pogođene recesijom.

Domaći političari sve češće spominju 3,5 milijardi eura „odvojenih za Hrvatsku." Dojam je da u EU cvatu ruže, a Hrvati će uživati u njihovim mirisima negdje oko 2012. Da nije tako, pokazuje stanje najužeg kruga EU - zemalja članica Eurozone, koje se i same bore da održe glavu iznad vode. Donosimo vam pregled zemalja koje su najviše pogođene recesijom.

Grčka

Grci su zasluženo na prvom mjestu ovog popisa. Njihova vlada je uljepšavala, skrivala, na kraju čak i lagala o visini duga države, ne samo građanima, jer je to valjda i normalno, nego i Europskoj Uniji. Prosječni Skandinavac bi vjerojatno promrmljao „Balkanska posla.”

Nova vlada pokušava prevladati najveću krizu u posljednjih 15 godina, i deficit sa nevjerojatnih 12,7 ograničiti na „samo” 9,1 posto. Kreditni rejting Grčke trenutno je trostruki minus B, što posuđivanje kapitala koji im je nasušno potreban čini skupljim nego inače. Kako bilo, izreka „dužan kao Grčka” ponovo ulazi u modu.

Irska

Zemlja koju naši političari vole uzimati kao primjer puta kojim Hrvatska treba ići, prva je od zemalja Eurozone službeno ušla u recesiju i zemlja koju je kriza najviše pogodila. Začarani krug koji ih je gurnuo prema dnu poznat je iz američkog scenarija – krah tržišta nekretnina opteretio je ionako prezadužene banke, koje su inflacijom samo pogoršale stvari.

Saldo? Deficit od 11,6 posto koje vlasti namjeravaju stabilizirati na ovoj razini smanjujući državnu potrošnju. Planirana ušteda na državnom sektoru u sljedećoj godini je 4 milijarde eura. Zvuči poznato?

Španjolska

Predviđanja su da će se Španjolci najduže „izvlačiti” iz recesije. To sugeriraju i planovi njihove vlade – do 2013. godine pokušat će spustiti deficit sa trenutnih 9 na projiciranih 3 posto. Slom građevinskog sektora Španjolsku je pokosio – bez posla je ostala jedna petina radne snage.

Austrija

Možda i nije u najvećim problemima, ali bankarski sustav Hrvatske ovisi upravo o stabilnosti Austrije i Italije i zato je u našim očima važna. U 2010. godini Austrija se nada blagom oporavku uz deficit od 5,4 posto BDP-a. Austrijske banke pod budnim su okom CEE (Central Eastern Europe Bankwatch network) i problemi u poslovanju mogu se preliti u „banke kćeri” u regiji. Možda bi naša premijerka trebala posuditi austrijskom kolegi neku lovu – zlu ne trebalo?!

Finska

Šećer na kraju ili iznimka koja potvrđuje pravilo jest Finska – zemlja koja trenutno ima najmanje problema za vratom. Na ovaj popis su došli samo zato što vas nismo htjeli ostaviti sa gorkim okusom u ustima na kraju članka. Mala zemlja na ledenoj kapi Europe uspješno se bori sa kriznom godinom.

Snažan pad dobiti od poreza gurnut će finski deficit do 4,5 posto u 2010. godini. Ipak, državni dug ne prelazi 56 posto BDP-a, daleko manje od ostalih zemalja sa našeg popisa. Nacionalna vlada sprema opsežan strategiju koja uključuje kompetitivnost finskih cijena na svjetskom tržištu sa fokusom na elektroniku i drvnu industriju.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.