Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Žene u prosjeku rade 2,3 sata više na tjedan od muškaraca

Provjereno je – pripadnice nježnijeg spola diljem svijeta su marljivije i rade više od muškaraca, a na prvom mjestu su Talijanke.

Provjereno je - pripadnice nježnijeg spola diljem svijeta su marljivije i rade više od muškaraca, a na prvom mjestu su Talijanke.

Žene su globalno marljivije od muškaraca. U prosjeku, žene u usporedbi s muškarcima rade dva i pol sata više, bilo da je riječ o plaćenim ili neplaćenim poslovima, pokazalo je to izvješće Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD) u kojem su sudjelovale čak 34 zemlje.

Pa iako te brojke variraju od zemlje do zemlje, važno je istaknuti primjerice Talijanke koje rade čak 11 sati više od svojih partnera. U Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj i Sloveniji, kao i ostalim zemljama te su razlike manje, piše Think Progress.

Izvješće pokazuje da iako žene sve više vremena provode na plaćenom poslu, ukupno jedan sat više na tjedan, kućanskim poslovima posvećuju 2,6 sati manje – u usporedbi s podacima iz 2003. godine. Muškarci pak danas na poslu provode 4,5 sati manje, dok se kada je riječ o kućanskim poslovima mogu pohvaliti s dva sata više posvećena usisavanju i brisanju prašine, nego prije deset godina.

Očekivano, količina neplaćenog posla povećava se nakon dobivanja djece. Znanstvenici su izvijestili da tom prilikom najčešće najveći dio tereta pada na majke, koje tako imaju tri sata manje slobodnog vremena na tjedan nego muškarci. Na kraju, znanstvenici smatraju da je to dokaz spolnih razlika, koje bez obzira na činjenicu da je 2013. godina te unatoč brojnim promjenama, i dalje postoje u ljudskom društvu.

 


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.