Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Zmajlović: Zakon o održivom gospodarenju otpadom mijenjat će naše navike [VIDEO]

Smatra kako će novi zakon omogućiti da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, iako su danas rijetko viđena slika u Hrvatskoj, ubrzo postanu standard u svim gradovima i općinama.

Smatra kako će novi zakon omogućiti da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, iako su danas rijetko viđena slika u Hrvatskoj, ubrzo postanu standard u svim gradovima i općinama.

Vjerujem da će Zakon o održivom gospodarenju otpadom u potpunosti promijeniti naše navike i cijelu sliku Hrvatske, poručio je danas u Banskim dvorima ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavljajući novinarima prijedlog tog zakona.

Zmajlović je istaknuo kako će novi zakon, koji smatra jednim od najvažnijih u svojemu resoru, omogućiti da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, iako su danas rijetko viđena slika u Hrvatskoj, ubrzo postanu standard u svim gradovima i općinama.

Ističući važne ”brojke” Zmajlović je napomenuo kako je ovo ekološko, kao i ekonomsko pitanje. Dodao je kako je to izvor za nova radna mjesta, izvor posla za mnoge tvrtke i za nove sirovine koje opet generiraju nove gospodarske aktivnosti i nove vrijednosti.

[infopunkt 6885 2]

Istaknuo je da će upravo otvaranje reciklažnih dvorišta i odvojeno prikupljanje otpada na kućnome pragu, s naglaskom na papir, biti “prvi od koraka” kojima će početi uspostava održivog sustava gospodarenja otpadom i povećat se recikliranje.

Ministar je dodao da će novi zakon mijenjati komunalne navike građana, smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagališta, uvesti odvojeno prikupljanje korisnog otpada u kućanstvima, izdvojiti problematični i opasni otpad. Također, rekao je, izgradnja mreže reciklažnih dvorišta postat će prioritet svake lokalne vlasti i standard dostupan svim građanima.

[infopunkt 6885 3]

Zmajlović je istaknuo da zakon lokalnim jedinicima uvodi obvezu uspostave odvojenog prikupljanja posebnih kategorija otpada te obračuna naplate prikupljenoga komunalnog otpada razmjerno količini predanog otpada prema njegovoj masi ili obujmu posude.

Također je rekao kako više neće biti hrpa glomaznog otpada po pločnicima jer zakon propisuje mogućnost njegova besplatnog preuzimanja u reciklažnim dvorištima te obvezu lokalnih jedinica da omoguće odvoz glomaznog otpada na poziv građana.

[infopunkt 6885 9]

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Od 24. siječnja do 2. veljače održan je online sajam sezonskih poslova Sezonac.hr, najveći virtualni susret poslodavaca u potrazi za kvalitetnim sezonskim radnicima te...

Poduzeća

Dora Strezova-Nikolova na novi položaj u Coca-Coli HBC dolazi s mjesta glavne direktorice tvrtke The Coca-Cola Company u Bugarskoj na kojemu je bila od...

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Lifestyle

Dobre stvari se događaju onima koji su spremni čekati. Međutim, ponekad su proaktivnost i uzimanje stvari u naše ruke pravi izbor.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.