Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Zmajlović: Zakon o održivom gospodarenju otpadom mijenjat će naše navike [VIDEO]

Smatra kako će novi zakon omogućiti da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, iako su danas rijetko viđena slika u Hrvatskoj, ubrzo postanu standard u svim gradovima i općinama.

Smatra kako će novi zakon omogućiti da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, iako su danas rijetko viđena slika u Hrvatskoj, ubrzo postanu standard u svim gradovima i općinama.

Vjerujem da će Zakon o održivom gospodarenju otpadom u potpunosti promijeniti naše navike i cijelu sliku Hrvatske, poručio je danas u Banskim dvorima ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavljajući novinarima prijedlog tog zakona.

Zmajlović je istaknuo kako će novi zakon, koji smatra jednim od najvažnijih u svojemu resoru, omogućiti da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, iako su danas rijetko viđena slika u Hrvatskoj, ubrzo postanu standard u svim gradovima i općinama.

Ističući važne ”brojke” Zmajlović je napomenuo kako je ovo ekološko, kao i ekonomsko pitanje. Dodao je kako je to izvor za nova radna mjesta, izvor posla za mnoge tvrtke i za nove sirovine koje opet generiraju nove gospodarske aktivnosti i nove vrijednosti.

[infopunkt 6885 2]

Istaknuo je da će upravo otvaranje reciklažnih dvorišta i odvojeno prikupljanje otpada na kućnome pragu, s naglaskom na papir, biti “prvi od koraka” kojima će početi uspostava održivog sustava gospodarenja otpadom i povećat se recikliranje.

Ministar je dodao da će novi zakon mijenjati komunalne navike građana, smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagališta, uvesti odvojeno prikupljanje korisnog otpada u kućanstvima, izdvojiti problematični i opasni otpad. Također, rekao je, izgradnja mreže reciklažnih dvorišta postat će prioritet svake lokalne vlasti i standard dostupan svim građanima.

[infopunkt 6885 3]

Zmajlović je istaknuo da zakon lokalnim jedinicima uvodi obvezu uspostave odvojenog prikupljanja posebnih kategorija otpada te obračuna naplate prikupljenoga komunalnog otpada razmjerno količini predanog otpada prema njegovoj masi ili obujmu posude.

Također je rekao kako više neće biti hrpa glomaznog otpada po pločnicima jer zakon propisuje mogućnost njegova besplatnog preuzimanja u reciklažnim dvorištima te obvezu lokalnih jedinica da omoguće odvoz glomaznog otpada na poziv građana.

[infopunkt 6885 9]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.