Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Zrakoplov i katamaran bez kapi goriva na putu oko svijeta!

Sunce je njihov jedini motor. Dva prototipa koja će kao dio švicarskog projekta do 2011. godine pokušati obići svijet iskorištavajući samo energiju Sunčevih zraka – Solar Impulse zrakom i PlanetSolar morem – postat će ambasadori ekološke revolucije u transportu.

Sunce je njihov jedini motor. Dva prototipa koja će kao dio švicarskog projekta do 2011. godine pokušati obići svijet iskorištavajući samo energiju Sunčevih zraka - Solar Impulse zrakom i PlanetSolar morem - postat će ambasadori ekološke revolucije u transportu.

– Nula goriva, nula emisija, nula zagađenja, moto je projekta Solar Impulse, letjelice koja leti na solarni pogon. Dolet toga nevjerojatnog stroja nije ograničen na dnevno letenje. Raspon krila Solar Impulsa iznosi 60 metara, slično kao Airbus A340. Krila su pokrivena sa 200 četvornih metara fotoćelija koje električnu energiju prenose u motore. U isto vrijeme turbine pune baterije, koje se uključuju kada Sunčeve energije nema dovoljno. Tako se taj zrakoplov približio neograničenim doletnim kapacitetima.

Najjeftinija energija – ona koja se uštedi

Od ostalih projekata razlikuje se po svojoj „ljudskoj komponenti.”

– Da bi zrakoplov koji iskorištava taj izvor energije mogao nositi težinu čovjeka, mora biti iznimno lagan. Jedan kilogram težine zrakoplova znači uštedu 144 litre goriva tijekom godine. To je 500 kilograma ugljikova dioksida koji se ispušta u atmosferu – objašnjava Claude Michel, voditelj projekta Solvay-Solar Impulse u intervjuu za Metro International.

Prvi testni letovi planiraju se za kraj ove godine, a do 2011. Solar Impulse trebao bi biti prvi solarni zrakoplov koji će obletjeti svijet.

– Prototip može nositi jednu osobu i njegova namjena nije komercijalna. Pretpostavljam da se može iskoristiti za meteorološka istraživanja i slične zadatke. Ipak, najvažnija je poruka ovoga projekta da uz vjeru i tehnologiju možemo izgraditi svijet bez fosilnih goriva – zaključuje Michel.

Solarni katamaran

Isti optimizam u ekološkim rješenjima pokretač je projekta PlanetSolar. Taj 30 metara dugačak i 35 metara širok katamaran prekriven je sa 470 četvornih metara solarnih ploča.

– Tehnologija koja nam omogućuje život u harmoniji s prirodom postoji. Naša je dužnost pokazati da takva rješenja postoje, da su funkcionalna i ekonomski prihvatljiva – objašnjava još jedan Švicarac, Raphaël Domjan, osnivač projekta PlanetSolar.

Put oko svijeta za ekološku budućnost

Katamaran se gradi u Kielu od siječnja, a isplovljavanje se planira u svibnju 2010. godine na Hamburškom lučkom velesajmu.

Nakon obilaska Europe Domjan i njegov partner, francuski kormilar Gérard d’Aboville, koji je svjetsku slavu stekao kao prvi čovjek koji je sam preveslao Atlantski ocean, planiraju svjetsku turneju. Na putu oko svijeta želja im je vlastitim primjerom podići svijest o snazi obnovljive energije. Želimo im sretan put i mirno more. I mnogo  sunčanih dana, naravno.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.