6 lekcija o prezentacijskim vještinama

Prirodno stidljiv i povučen, Simon Sinek je danas jedan od inspirativnijih govornika koji se na pozornici ponaša kao da je doma. Iako je, kako sam priznaje, na zabavama često stajao sa strane i bojao se uopće pojaviti sam, danas je jedan od 3 najpopularnija TED govornika koji zahvaljujući svom optimizmu ima više od 22 milijuna video pregleda na svom YouTube kanalu. Kako je on usavršio vještinu javnog nastupa i kojim se savjetima vodi prilikom prezentacija, saznajte u nastavku.

Nemojte odmah početi s prezentacijom

Mnoge osobe čim dođu na pozornicu krenu sa svojom prezentacijom zbog osjećaja nervoze i nesigurnosti. Puno bolja opcija jeste da dođete do djela pozornice, duboko udahnete i krenete. Tako ćete i vi biti sigurniji u ono što pričate i imati potpunu pozornost publike.

Uvijek slušateljima dajte vrijednost

Dakle, nemojte svoju prezentaciju bazirati na prodaji artikala, privlačenju pratitelja na vaše društvene mreže pod svaku cijenu… Uvijek pripremite priču o vašem brandu, dajte im vrijednost, pokažite im kako im činite svakodnevicu ljepšom, inspirirajte ih.

Kontakt očima je važan

Tijekom prezentacije, gledajte u oči jedan dio publike. Završite rečenicu i krenite se obraćati drugom djelu. „Tako ćete imati stvarni razgovor s vašom publikom. Ne govorite njima, nego s njima.“

Pričajte nevjerojatno polako

I iako se vama čini da pričate presporo, osobi koja vas treba pratiti i razumjeti svaku vašu riječ to savršeno odgovara. Poigrajte se i s pauzama – kako biste probudili iščekivanje kod slušatelja.

Pretvorite nervozu u uzbuđenje

Ovaj trik pomoći će vam da se osjećate sigurnije i samopouzdanije – da uživate u svojoj prezentaciji i veselite se svakom njenom djelu.

Zahvalite se

Na vremenu, komunikaciji, komentarima. Kada vam publika daruje pljesak, morate im uzvratiti gestu.

Izvor: manager.ba

Podijeli

Odgovori

Top