Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Akcija Boss razotkrila vezu utajivača 150 milijuna eura poreza i političara

Kao ključna osoba u medijima se pominje Anes Sadiković poznat kao veletrgovac tekstilom ali i vlasnik prijevozničkih tvrtki. Kao “veza” spominje se Fuad Kasumović, bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH što je zapravo bosanskohercegovački ekvivalent carinske uprave.

Kao ključna osoba u medijima se pominje Anes Sadiković poznat kao veletrgovac tekstilom ali i vlasnik prijevozničkih tvrtki. Kao "veza" spominje se Fuad Kasumović, bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH što je zapravo bosanskohercegovački ekvivalent carinske uprave.

Dvije velike policijske akcije izvedene u Bosni i Hercegovini ovoga tjedna dovele su do razbijanja dobro poznatih kriminalih skupina a uz razrješenje ubojstava, pljački i utaja poreza one bi mogle dovesti i do konačnog otkrivanja veza kriminalaca s ljudima u strukturama vlasti, konstatiraju u petak bosanskohercegovački mediji.

Nakon akcije “Lutka” u kojoj je uhićeno 25 osoba iz dvije kriminalne organizacije predvođene Darkom Elezom i Naserom Keljmendijem, policija je u četvrtak u drugoj akciji kodnog naziva “Boss” privela i sedam osoba osumnjičenih za utaju poreza.

Prema pisanju “Oslobođenja” i “Dnevnog avaza” riječ je o skupini koja je tijekom niza godina državni proračun oštetila za više od 300 milijuna konvertibilnih maraka (150 milijuna eura).

Kao ključna osoba u toj skupini u medijima se pominje Anes Sadiković poznat kao veletrgovac tekstilom ali i vlasnik prijevozničkih tvrtki.

Sadiković je navodno redovito dostavljao lažne fakture o uvezenom tekstilu izbjegavajući na taj način plaćanje poreza i carina a pretpostavlja se i kako je autobusima i kamionima u njegovu vlasništvu ka odredištima u zapadnoj Europi prevožena droga koju je nabavljao Keljmendi što otkriva vezu između dvije policijske akcije.

U medijima se odmah pojavilo i jedno “zvučno” ime. Riječ je o Fuadu Kasumoviću, bivšem ravnatelju Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) što je zapravo bosanskohercegovački ekvivalent carinske uprave.

Prema tvrdnjma TV Federacije BiH (FTV) Kasumović i Sadiković bili su u prijateljskim vezama pa se pretpostavlja kako bi istraga sada mogla biti proširena i na bivšeg ravnatelja UNO.

O tome gdje je Naser Keljmendi, medijski najeksponiraniji kriminalac u BiH, i dalje se tek nagađa nakon što je postalo jasno da je on izbjegao uhićenje.

Nagađanja da je u Crnoj Gori opovrgnuo je ministar crnogorske policije Ivan Brajović a FTV je nakon toga objavila kako se Keljmendi zapravo skriva na Kosovu i to u Peći gdje je i rođen i gdje mu živi šira obitelj.

Iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je kako će za Keljmednijem biti raspisana međunarodna tjeralica i ona se može očekivati narednog tjedna.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

U želji da nastavi uspješan dijalog započet na prošlogodišnjem CRS PwC Forumu o poreznoj transparentnosti, PwC Hrvatska i njegovi stručnjaci su na okruglom stolu...

Lifestyle

Ministar financija Boris Lalovac u intervjuu za današnji Novi list najavio je 'bijelu listu' poduzetnika, onih koji uredno plaćaju svoje obveze, kao i promjene...

Novosti

Hrvatska je suočena s velikim izazovom pronalaženja ravnoteže između poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta i usporednog nastavka procesa fiskalne konsolidacije

Novosti

Računalni div raspolaže sa 145 milijardi dolara gotovine, ali pododbor američkog Senata tvrdi da od toga 102 milijarde drži u inozemstvu. Apple želi izbjeći...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.