Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Bjelovar kreće u izgradnju najmodernijeg sustava za gospodarenje otpadom

Grad Bjelovar provodi projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“ KK.06.3.1.12.0007 vrijedan više od 45 milijuna kuna.

Projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“, KK.06.3.1.12.0007 provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagalištima, financiranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 45.157.271,03 kn, od čega sufinanciranje projekta iz europskog Fonda iznosi 36.820.203,79 kn. Razdoblje provedbe je 48 mjeseci, predviđeno do 31. listopada 2022.

22. prosinca 2021. godine, održana je početna konferencija projekta na kojoj su potpisani ugovori za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje. „Mislim da se uključenjem Grada Daruvara sa četiri i našeg grada s osam općina daje sjajna poruka s obzirom na sve nedostatke koje imamo u Hrvatskoj po pitanju odlaganja otpada. Glavni nam grad ima velikih problema s kojima se suočava, a oni će biti samo još veći. Rješenje problema im nije ni na vidiku, a Bjelovar kreće divovskim koracima naprijed. Vjerujem da ćemo ovim projektom ostvariti najsuvremeniji sustav gospodarenja otpadom, koji će zajedno sa svime što imamo vrijediti više od 100 milijuna kuna“, rekao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak. Dodao je kako će Bjelovar biti pravi reciklažni centar koji će pokrivati 70 % županije i neće imati problema s gospodarenjem otpadom. Na taj će način postat primjer svim drugim gradovima u regiji. „Uložili smo i povukli velika sredstva iz Europske unije kako bi ostvarili sve investicije na ovom području. Čekamo državu da vidimo što će se napraviti s ostacima u procesu. Sustav gospodarenja otpada mora nam biti održiv, isplativ, učinkovit i na korist građana Grada Bjelovara“, naglasio je Hrebak. Kako bi se zaokružio cjelokupni proces, najavio je i skoru izgradnju kompostane.

Putem izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom – sortirnice unaprijedit će se postojeći sustav odvojenog sakupljanja otpadnog papira, stakla, plastike, metala i biootpada te ostalog komunalnog otpada. Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix d.o.o. naglasio je kako je zadovoljan što će raditi na ovom održivom projektu koji je zaokruženi sustav gospodarenja otpadom i brige za okoliš koji se naslanja na politiku Europske unije i Zeleni plan. „Ovo je najbolje suvremeno rješenje koje smo razvili. Svojim znanjem i vještinama osmislili smo sustav tehnološke industrijske reciklaže otpada prema svim regulativama, koji osigurava održivu budućnost. Ugradit će se najnovije tehnologije koje ćemo krajem sljedeće godine pustiti u pogon. Nakon Irana, Ukrajine i brojnih drugih zemalja, Bjelovar dobiva najveći stupanj reciklaže kojim štitimo okoliš, smanjujemo klimatske promjene i emisije CO2 te stvaramo nove vrijednosti u sustavu kružne ekonomije“, istaknuo je Horvat.

Grad Bjelovar je nositelj projekta, a sudionici u projektu su Grad Daruvar, Općina Dežanovac, Općina Đulovac, Općina Kapela, Općina Končanica, Općina Nova Rača, Općina Rovišće, Općina Severin, Općina Sirač, Općina Šandrovac, Općina Velika Pisanica, Općina Veliko Trojstvo i Općina Zrinski Topolovac.

Provedbom projekta doprinosi se povećanju stope oporabe komunalnog otpada i smanjenju odlaganja komunalnog otpada na odlagalištu kroz osiguranje razvrstavanja odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na cijelom području obuhvata projekta. Postrojenje će se izgraditi u Gradu Bjelovaru u naselju Prespi. Lokacija se nalazi pokraj reciklažnog dvorišta i odlagališta otpada „Doline“, u neposrednoj blizini državne ceste Bjelovar-Daruvar. Projekt obuhvaća veći dio Bjelovarsko-bilogorske županije.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.