Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Bruxellesu smo morali vratiti više od 100.000 €. Najčešće nepravilnosti u javnoj nabavi

Dosad su Europskoj uniji za Hrvatsku prijavljena 53 slučaja nepravilnosti korištenja fondova u vrijednosti od gotovo 900 tisuća eura! A u blagajnu iz Bruxellesa povratno se iz Hrvatske već slilo čak 130.000 eura. Novac je moralo vratiti i Ministarstvo pravosuđa.

Dosad su Europskoj uniji za Hrvatsku prijavljena 53 slučaja nepravilnosti korištenja fondova u vrijednosti od gotovo 900 tisuća eura! A u blagajnu iz Bruxellesa povratno se iz Hrvatske već slilo čak 130.000 eura. Novac je moralo vratiti i Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa je zbog nepoštivanja uvjeta iz ugovora s EU o dodjeli potpore iz pretpristupnih fondova za projekt edukacije tužitelja moralo vratiti više od osam tisuća eura. No, nisu jedini! Dosad su prijavljena 53 slučaja nepravilnosti korištenja fondova u vrijednosti od gotovo 900 tisuća eura! Tako se iz Hrvatske u blagajnu u Bruxellesu povratno slilo gotovo 130 tisuća eura. Pritom Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) ispituje dva slučaja iz hrvatske koji se odnose na prevaru.

Istovremeno, jedan slučaj se već nalazi na sudu. “Nepravilnost se sastojala u tome da su nabavljene dvije vanjske i dvije unutarnje jedinice, umjesto jedne unutrašnje i četiri vanjske na zgradi Županijskog suda u Osijeku. Nepravilnost je iznosila 8.140 eura, a hrvatska Središnja organizacija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU obavijestila nas je da je novac vraćen od Ministarstva pravosuđa“, pojasnili su u Delegaciji EU. Iako na prvi pogled zbrka s klimatskim uređajima može za Hrvatsku izgledati trivijalno, ona će za sobom povući itekakve provjere u budućnosti. Naime, od 2006., kad je Hrvatska preuzela upravljanje pretpristupnim programima pomoći EU, do danas prijavljena su 53 slučaja nepravilnosti kod 39 korisnika ili ugovaratelja, piše Večernji list.

Najčešće pogreške zbog kojih se gubi novac su probijanje rokova, neispunjavanje detalja ugovora, odnosno svrhe, a najčešće su nepravilnosti u postupcima javne nabave.

www.vecernji.hr/www.poduzetnistvo.org


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.