Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Cijena dionice Applea još raste. Slijedi prodaja kompanije po tržišnoj vrijednosti?

Pad je cijena ograničen jer tržište i dalje podržava nada ulagača da će američki Fed i Europska središnja banka uvesti nove mjere za poticanje gospodarstava i suzbijanje dužničke krize.

Pad je cijena ograničen jer tržište i dalje podržava nada ulagača da će američki Fed i Europska središnja banka uvesti nove mjere za poticanje gospodarstava i suzbijanje dužničke krize.

U utorak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks pali jer su ulagače zabrinuli podaci o slabljenju američke industrijske aktivnosti, dok je Nasdaq indeks ojačao zahvaljujući rastu cijene dionice Applea.

Dow Jones oslabio je 0,42 posto, na 13.035 bodova, a S&P 500 indeks 0,12 posto, na 1.404 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,26 posto, na 3.075 bodova.

ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u pao je u kolovozu s 49,8 na 49,6 bodova, što je već treći mjesec zaredom kako industrija slabi, pokazali su jučer podaci Instituta za menadžere nabave.

Kako su prethodnih dana na slabljenje industrijske aktivnosti ukazali i podaci iz Kine te Europe, jasno je da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

Zbog toga su jučer najviše pale cijene dionica u industrijskom i rudarskom sektoru. S&P indeks rudarskog sektora skliznuo je 1,5, a industrijskog 0,9 posto.

No, pad je cijena ograničen jer tržište i dalje podržava nada ulagača da će američki Fed i Europska središnja banka uvesti nove mjere za poticanje gospodarstava i suzbijanje dužničke krize.

Prošloga je petka predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke poručio da je Fed spreman dodatno olabaviti monetarnu politiku, ako to zatreba.

Jučer je, pak, predsjednik ECB-a Mario Draghi dao naslutiti da će središnja banka nastaviti kontroverzni program kupovina obveznica, unatoč protivljenju njemačke središnje banke Bundesbanke.

Sjednica čelnika ECB-a održava se u četvrtak, a ulagači se nadaju da će Draghi predstaviti detalje tog programa kupnje državnih obveznica kojima je cilj smanjiti troškove zaduživanja članica eurozone i tako im pomoći da izađu iz dužničke krize.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Applea, s rastom cijene za 1,5 posto, jer se ulagači nadaju da će taj tehnološki div uskoro predstaviti novi iPhone 5, što bi moglo dodatno potaknuti prodaju najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,50 posto, na 5.672 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,17 posto, na 6.932 boda, a pariški CAC 1,58 posto, na 3.399 bodova.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Analitička kompanija Canalys objavila je preliminarne rezultate za posljednji prošlogodišnji kvartal za tržište pametnih telefona.

Marketing i prodaja

Apple se najavom o promjenama po pitanju zaštite privatnosti podosta zamjerio Marku Zuckerbergu.

Lifestyle

Na njegovo mjesto tada dolazi Tim Cook, a investitori i javnost nisu bili uvjereni da će se Appleova „magija“ nastaviti bez čuvenog Jobsa.

Lifestyle

Na svečanosti održanoj u kineskom Šangaju povodom uručenja nagrada “Best Brands 2016 – the Chinese brand ranking”, tvrtka Huawei Consumer Business Group osvojila je...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.