Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Geopolitika

“Članstvo Hrvatske u EU-u – dvije godine poslije: ulazak u Schengensku zonu kao sljedeći izazov”

Europski strukturni investicijski fondovi

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u sklopu proslave dvije godine pridruženja Hrvatske Europskoj uniji, organiziralo je konferenciju pod nazivom “Članstvo Hrvatske u EU-u – dvije godine poslije: ulazak u Schengensku zonu kao sljedeći izazov”.

Voditelj Predstavništva Europske komisije g. Branko Baričević,  g. Nebojša Kirigin, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, g. Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa i voditelj uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju te gđa Emina Bužinikić iz Centra za mirovne studije razmotrili su izazove s kojima se Hrvatska susreće na svom putu prema punopravnom članstvu u Schengenskom sporazumu. Nastojali  su ocijeniti napredak Hrvatske u kontekstu članstva u Europskoj uniji i navedenih tema.

Branko Baričević objasnio je kako ulazak u Schengen nije samo tehnički proces već proces koji  uključuje i provjeru funkcioniranja i administrativnih kapaciteta nadležnih tijela. U okviru postupka ocjene spremnosti Hrvatske za primjenu schengenskih pravila ocjenjivat će se i obveza nadležnih državnih organa Hrvatske u borbi protiv korupcije.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova g. Nebojša Kirigin naglasio je da Hrvatska  usko surađuje sa Slovenijom i Mađarskom u pripremi za Schengen. Sam ulazak u Schengen je velika nepoznanica što se tiče migracija, pogotovo stoga što je potrebno naći ravnotežu između sigurnosti i  ljudskih prava migranata.

Emina Bužankić iz Centra za migracije naglasila je potrebu za širom javnom debatom o svim aspektima schengenskih pravila i postupaka s čim su se složili svi panelisti  istaknuvši potrebu stavljanja naglaska na pitanja migracije i azila.

***

Schengenski prostor, zasnovan na temeljnom pravu građana EU-a na slobodno kretanje, jedno je od najvećih postignuća Europske unije. S obzirom na trenutnu migracijsku situaciju te sve veći migracijski pritisak na vanjskim granicama na Sredozemlju i zapadnobalkanskoj ruti, Europska unija suočava se s brojnim izazovima. Hrvatska će zbog svog zemljopisnog položaja biti jedan od glavnih oslonaca u nadzoru nad vanjskim granicama. No Schengenski sustav nije ograničen samo na upravljanje vanjskim granicama, već obuhvaća i popratne mjere kao što su zajednička vizna politika, policijska suradnja, zaštita podataka, Schengenski informacijski sustav i povratak. Dvije godine nakon ulaska u EU, 1. srpnja 2015., Vlada Republike Hrvatske predala je Europskoj komisiji izjavu o spremnosti za ulazak u Schengenski sustav. Europska komisija provjerit će je li Hrvatska ispunila potrebne preduvjete za primjenu svih relevantnih sastavnica Schengenskog sustava.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.