Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Croatia Airlines petu godinu zaredom poslovao s dobiti,

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines već petu godinu zaredom završio je s dobiti.

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines već petu godinu zaredom završio je s dobiti. Naime, nakon četiri uzastopne godine (2013.-2016.) pozitivno poslovanje nastavilo se i u 2017. godini u kojoj je kompanija ostvarila rezultat od 24,9 milijuna kuna, dok je operativna dobit ostvarena u visini od 39,8 milijuna kuna.

Pozitivni trendovi nastavljeni su i u prva tri mjeseca ove godine, pri čemu je važno naglasiti rekordan putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,6 posto u prvom tromjesečju 2018. godine, odnosno povećanje od 6 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje zimske sezone prethodne godine.

Prvi puta nakon 2010. godine, Croatia Airlines ovih je dana prema kupoprodajnom ugovoru s Airbus S.A.S. uplatila avansno plaćanje (PDP –  Predelivery Payment) za 4 nova zrakoplova tipa Airbus 320neo, čija je isporuka planirana za 2022. i 2023. godinu, a što će osigurati još kvalitetniju uslugu u budućnosti.

U 2017. godini ostvarena su ulaganja koja su izravno vezana uz letenje, održavanje i operiranje zrakoplova odnosno održavanje zajamčene razine sigurnosti, a u odnosu na 2016. godinu investicije su veće za 33 posto.

U 2017. godini prevezeno je ukupno 2.124.528 putnika što je za 185.308. putnika

više u odnosu na 2016. godinu (10 posto). Croatia Airlines je prvi put u povijesti,

odnosno od početka putničkog prijevoza u svibnju 1991. godine, na dan 5. prosinca 2017. godine zabilježio dvomilijuntnog putnika. Najranije u povijesti tvrtke, 4. srpnja, prevezen je i milijunti putnik.

Povećanjem broja prevezenih putnika ostvaren je putnički faktor popunjenosti

(PLF) od 74,4 posto koji je za 4,4 pp veći od ostvarenja 2016. godine.

Proteka godina druga je godina zaredom u kojoj je Croatia Airlines proširila mrežu letova s četiri nove međunarodne linije. Podsjetimo, lani je uveo izravne letove iz Zagreba u Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg koji su se obavljali i tijekom ove turističke sezone. 2017. godine najviše je novosti bilo na skandinavskom tržištu na kojem su putnicima ponuđena putovanja u tri nova odredišta: Stockholm, Oslo i Helsinki iz Zagreba. Croatia Airlines u ljetnom redu letenja uveo je i izravne međunarodne letove između Zagreba i Bukurešta.

Prvo tromjesečje 2018.

Prvo tromjesečje 2018. godine obilježio je rast ukupno prevezenih putnika za 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, pri čemu je broj putnika u domaćem redovitom prometu veći za 12 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu veći za 6 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

U promatranom razdoblju (zimska sezona) Croatia Airlines je po prvi put u povijesti ostvario putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,6 posto (+6 postotnih bodova) te težinski faktor popunjenosti (WLF) od 67,6 posto (+5,8 postotnih bodova).

U 2018. godini Croatia Airlines započinje s letenjem u dva nova odredišta, Mostar tijekom cijele godine, te Dublin tijekom ljetne sezone. Uz Dublin i Mostar uvode se i još dvije nove sezonske linije Dubrovnik – Munchen i Split – Kopenhagen. Osim novih linija, u ovogodišnjem ljetnom redu letenja povećava se i broj tjednih letova na pojedinim linijama. Tako se od 4. svibnja uvode četiri dodatna poslijepodnevna leta na liniji Zagreb – Skoplje, što je dodatna pogodnost transfernim putnicima koji iz europskih prometnih čvorišta Amsterdama, Bruxellesa, Kopenhagena, Frankfurta i drugih preko Zagreba putuju u Skoplje. Više tjednih letova obavljat će se i na liniji Zagreb – Dubrovnik – Rim na kojoj će se, osim dosadašnjih letova subotom i nedjeljom, početkom svibnja uvesti i dodatni let srijedom.

Zrakoplovi Croatia Airlinesa i dalje će letjeti u svih osam novih europskih odredišta – iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg, pri čemu će se broj tjednih letova u Sankt Peterburg, uz letove četvrtkom i nedjeljom, povećati za dodatni let utorkom. Tijekom ovogodišnjega ljetnog reda letenja ponovno se uvode i sezonski letovi u mnoga atraktivna europska odredišta kao što su Atena, Barcelona, Lisabon, Venecija i druga, a istodobno se povećava i nalet u domaćem redovitom prometu.

Radi realnosti usporedbe postignutih rezultata, iz ostvarenih operativnih prihoda prvog kvartala 2017. godine, izuzeta je izvanredna jednokratna stavka (djelomična prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 106,6 milijuna kn) te su operativni prihodi ostvareni u prvom kvartalu 2018. godine veći za dva posto u odnosu na kraj prvog kvartala 2017. godine. Ostali prihodi (nakon izuzeća prihoda od podaje slotova) manji su 36 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. najvećim dijelom zbog znatno manjih ostvarenih povrata plaćenih maintenence rezervi za radove održavanja na vlastitoj floti te prihoda od usluga tehnike vezanih uz radove na zrakoplovima drugih kompanija.

Operativni troškovi manji su 2 posto u odnosu na ostvarenje istog razdoblja 2017. godine. Najznačajnije smanjenje ostvareno je kod troškova letenja zbog manjih troškova najma zrakoplova kao posljedica nižih mjesečnih najmova za četiri zrakoplova Dash flote te manjeg izvanrednog najma. Ulaganja u zrakoplove ostvarena su u ukupnoj visini od 8,4 milijuna kuna, a odnose se na zamjenu podvozja na zrakoplovu Airbus CTI te na dva šestogodišnja pregleda na zrakoplovima Airbus CTK i CTL. U zrakoplove Q400 u najmu uloženo je 925 tisuća kuna, a ulaganje se odnosi na opremu za precizno slijetanje uz pomoć satelita.

S obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, u prvom kvartalu 2018. godine, u razdoblju niske sezone prometa ostvaren je očekivani operativni gubitak u visini od 82,3 milijuna kuna. S neto rezultatom financiranja krajnji gubitak iznosi 84,5 milijuna kuna, što je za 13% manji gubitak u odnosu na prvi kvartal 2017. nakon izuzimanja jednokratne stavke (djelomična prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow).


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.