Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Croatia Airlines: Štrajk sindikata ORCA uzrokovat će gubitke do 800.000 EUR po svakom danu štrajka

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku.

S obzirom na najavu štrajka sindikata ORCA za 8.  kolovoza ove godine, s početkom u 6.00 sati ujutro, čije trajanje je predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, Uprava Croatia Airlinesa najozbiljnije upozorava na:

  • gubitke za kompaniju koji će po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 EUR
  • štrajk će utjecati na gotovo 7000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka
  • preko 150 traženih zahtjeva sindikata, a što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto, ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini odnosno ekvivalent isplate još dodatne dvije i pol plaće mjesečne plaće godišnje

Ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice), primjerice u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila su 40.157,00 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717,00 kuna. Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479,00 kuna, a najviše 36.872,00 kuna te kabinskom osoblju (stjuardesama i stjuardima) 11.522,00 kuna, a najviše 19.157,00 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9.368,00 kuna, a najviše 17.476,00 kuna.

Izjave o tome da plaće nisu rasle nisu utemeljene, jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja.

Naglašavamo da piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje.

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. Financijske mogućnosti kompanije da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi nema. Sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost su, na financijskom gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa.

Nedavno objavljeno polugodišnje izvješće Croatia Airlinesa potvrđuje rast prometa i putnika kao i smanjenje gubitka u odnosu na godinu dana ranije, dok su upravo ljetni mjeseci, mjeseci zahvaljujući kojima Croatia Airlines osigurava redovno poslovanje tijekom cijele godine, a time i plaće svih svojih zaposlenih.

Pročitajte još:

Turizam

Važno je naglasiti da Croatia Airlines tijekom ljetnih mjeseci planira dodatno širenje mreže letova iz Zagreba i jadranskih odredišta tvrtke prema europskim metropolama, sukladno...

Izdvojeno

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines već petu godinu zaredom završio je s dobiti.

Novosti

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, najbolje je ocijenjena zrakoplovna kompanija u svijetu po kriteriju ispunjavanja prava putnika. Na globalnoj...

Novosti

Bijela zastava ekološki je simbol čistih vodenih površina – mora, rijeka i jezera, a dodjeljuje se tvrtkama i organizacijama koje su ostvarile izniman angažman...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.