Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Digne li vam banka kamatu samo se zahvalite i preselite u jeftiniju banku

Nova pravila na kojima se radi predviđaju da građani pri povećanju kamate na kredit mogu u roku tri mjeseca postojeći kredit refinancirati kreditom druge banke ako se pokaže jeftinijim, i to bez penalizirajućih naknada za zatvaranje ‘prvog’ kredita prije ugovorenog roka.

Nova pravila na kojima se radi predviđaju da građani pri povećanju kamate na kredit mogu u roku tri mjeseca postojeći kredit refinancirati kreditom druge banke ako se pokaže jeftinijim, i to bez penalizirajućih naknada za zatvaranje 'prvog' kredita prije ugovorenog roka.

Guverner HNB-a Boris Vujčić i njegov tim na početku mandata odlučili su se pozabaviti unaprjeđenjem zaštite potrošača, s tim da će se u prvom koraku fokusirati na područje promjenjivih kamatnih stopa.

Nova pravila na kojima se radi, piše Poslovni dnevnik a prenosi tportal, predviđaju da građani pri povećanju kamate na kredit mogu u roku tri mjeseca postojeći kredit refinancirati kreditom druge banke ako se pokaže jeftinijim, i to bez penalizirajućih naknada za zatvaranje ‘prvog’ kredita prije ugovorenog roka.

Upravo trošak prijevremenih zatvaranja kredita mnogim je korisnicima kredita jako sužavao mogućnost izbora. Promjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2010. ukinute su te naknade za kredite ugovorene nakon 31. prosinca 2009. koji ne premašuju milijun kuna. No, veći dio kreditnog portfelja građana je stariji od toga pa podliježe i prije ugovaranim naknadama, obično nekoliko postotaka (između jedan i tri posto) iznosa glavnice preostalog duga.

Nova pravila utoliko će zanimati velik broj građana u kreditima, a ovisno o tržišnim pozicijama i apetitima banke će ponukati na kalkulacije i propitivanje cjenovnih politika te prilika i prijetnji koje nose promjene pravila. Jer, prilikom uspoređivanja ponude na banakarskom tržištu klijentima računice neće biti opterećene penalima pa je realno očekivati i više prebjega.

“To je najbolji način da se zaštite korisnici kredita i da se istodobno potakne konkurencija među bankama koje će morati dvaput razmisliti prije nego što posegnu za korigiranjem kamatnih stopa”, rekao je izvor blizak središnjoj banci Poslovnom dnevniku.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.