Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Europski investicijski fond i PBZ potpisali CIP Ugovor o jamstvu

EIF i PBZ d.d. danas su potpisali Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim potpomaže malo poduzetništvo.

EIF i PBZ d.d. danas su potpisali Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim potpomaže malo poduzetništvo.

Ugovor je ispred EIF-a potpisao g. Olivier Edelman, menadžer strukturnih financija, a ispred PBZ-a, g. Božo Prka, predsjednik Uprave Banke. Na svečanosti potpisivanja bio je nazočan i g. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

Zahvaljujući CIP Ugovoru o jamstvu, malim poduzetnicima olakšava se pristup sredstvima financiranja zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja, te povoljniji uvjeti financiranja i dulji rokovi otplate kredita. Putem ovog programa PBZ će u sljedeće tri godine malim poduzetnicima plasirati novih kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura.

Povodom svečanog potpisivanja Ugovora, menadžer strukturnih financija Europskog investicijskog fonda (EIF-a) g. Olivier Edelman rekao je: “Oduševljen sam zbog potpisivanja ovog, prvog, CIP Ugovora o jamstvu u Hrvatskoj u korist svih hrvatskih malih poduzetnika. Ovaj ugovor ukazuje na značajnu ulogu PBZ-a u olakšavanju pristupa sredstvima financiranja za lokalne male poduzetnike. Uvjereni smo da će navedenih 30 milijuna eura značajno pomoći malom poduzetništvu u Hrvatskoj u nadolazećim mjesecima.”

“Privredna banka Zagreb već je dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih SME programa i ima značajnu ulogu u osnaženju i poticanju rasta malog i srednjeg poduzetništva u zemlji. To potvrđuje i ovo sudjelovanje u CIP programu, koje nam je omogućilo strukturiranje novog, jedinstvenog proizvoda (EU sinergo kredit) za male poduzetnike”, rekao je g. Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.

Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postala je jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u CIP programu. Ova suradnja rezultirala je posebno strukturiranim kreditnim programom Banke EU Sinergo krediti koji po povoljnijim uvjetima omogućuje kreditiranje obrtnika i poduzetnika koji zapošljavaju manje od 10 djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Ovaj kreditni program Banke jedinstven je na hrvatskom tržištu te ima benefit od jamstva izdanog u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije, a njegova posebna prednost se ogleda u smanjenju zahtjeva za instrumentima osiguranja te se kreditiranje odvija uz zadužnicu i mjenice, ali bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja. Namjena programa je financiranje potreba za obrtnim kapitalom te investicijskih projekata. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima uz povoljne kamatne stope (6%). Iznos kredita za pojedinog klijenta može biti do 25.000 eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, u mjesečnim ili tromjesečnim ratama.

O EIF-u

Misija EIF-a je pružanje potpore europskom malom i srednjem poduzetništvu olakšavanjem pristupa sredstvima financiranja. EIF strukturira i razvija instrumente poduzetničkog kapitala te jamstvene sheme namijenjene malom i srednjem poduzetništvu. Potičući inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje, EIF aktivno sudjeluje u ostvarivanju ciljeva Europske unije. Ukupna sredstva EIF-a investirana u poduzetnički kapital i privatne dioničke fondove krajem 2011. godine iznosila su više od 5,4 milijarde eura. Investirajući u više od 300 fondova EIF je, zbog veličine i opsega svojih ulaganja, naročito u visoke tehnologije i rane faze razvoja, vodeći subjekt na europskom tržištu kapitala. Krajem 2011. godine obveze EIF-a po izdanim jamstvima prelazile su iznos od 14,7 milijardi eura ostvaren u više od 160 transakcija što ga čini značajnim europskim jamcem za kredite malim i srednjim poduzetnicima te vodećim jamcem na području mikro kreditiranja.

O CIP programu

Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP Program), koji se provodi u razdoblju od 2007. do 2013. godine, definiran je kako bi potaknuo europsku produktivnost, inovativne kapacitete te održivi razvoj, vodeći računa o zaštiti okoliša.

U okviru CIP Programa, Europskom investicijskom fondu (EIF-u) dodijeljen je iznos od 1,1 milijardi eura za financiranje poduzetničkog kapitala kroz program High Growth and Innovative SME Facility te za izdana jamstva kroz program SME Guarantee Facility.

Investicije EIF-a financira Europska unija kroz Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP program). CIP Program, kojem je dodijeljen iznos od 1,1 milijardi eura, predstavlja financijski instrument kojim upravlja EIF, a sredstva se dijele između dva potprograma Poduzetnički kapital i Jamstva. CIP program pokriva razdoblje od 2007. i 2013. godine, a ciljevi su mu poticanje gospodarskog rasta,  stvaranje novih radnih mjesta, te povećanje produktivnosti, konkurentnosti i inovativnosti unutar EU korištenjem fondova Europske unije kojima se malim i srednjim tvrtkama olakšava pristup sredstvima financiranja.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.