Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Europski investicijski fond i PBZ potpisali CIP Ugovor o jamstvu

EIF i PBZ d.d. danas su potpisali Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim potpomaže malo poduzetništvo.

EIF i PBZ d.d. danas su potpisali Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim potpomaže malo poduzetništvo.

Ugovor je ispred EIF-a potpisao g. Olivier Edelman, menadžer strukturnih financija, a ispred PBZ-a, g. Božo Prka, predsjednik Uprave Banke. Na svečanosti potpisivanja bio je nazočan i g. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

Zahvaljujući CIP Ugovoru o jamstvu, malim poduzetnicima olakšava se pristup sredstvima financiranja zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja, te povoljniji uvjeti financiranja i dulji rokovi otplate kredita. Putem ovog programa PBZ će u sljedeće tri godine malim poduzetnicima plasirati novih kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura.

Povodom svečanog potpisivanja Ugovora, menadžer strukturnih financija Europskog investicijskog fonda (EIF-a) g. Olivier Edelman rekao je: “Oduševljen sam zbog potpisivanja ovog, prvog, CIP Ugovora o jamstvu u Hrvatskoj u korist svih hrvatskih malih poduzetnika. Ovaj ugovor ukazuje na značajnu ulogu PBZ-a u olakšavanju pristupa sredstvima financiranja za lokalne male poduzetnike. Uvjereni smo da će navedenih 30 milijuna eura značajno pomoći malom poduzetništvu u Hrvatskoj u nadolazećim mjesecima.”

“Privredna banka Zagreb već je dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih SME programa i ima značajnu ulogu u osnaženju i poticanju rasta malog i srednjeg poduzetništva u zemlji. To potvrđuje i ovo sudjelovanje u CIP programu, koje nam je omogućilo strukturiranje novog, jedinstvenog proizvoda (EU sinergo kredit) za male poduzetnike”, rekao je g. Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.

Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postala je jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u CIP programu. Ova suradnja rezultirala je posebno strukturiranim kreditnim programom Banke EU Sinergo krediti koji po povoljnijim uvjetima omogućuje kreditiranje obrtnika i poduzetnika koji zapošljavaju manje od 10 djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Ovaj kreditni program Banke jedinstven je na hrvatskom tržištu te ima benefit od jamstva izdanog u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije, a njegova posebna prednost se ogleda u smanjenju zahtjeva za instrumentima osiguranja te se kreditiranje odvija uz zadužnicu i mjenice, ali bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja. Namjena programa je financiranje potreba za obrtnim kapitalom te investicijskih projekata. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima uz povoljne kamatne stope (6%). Iznos kredita za pojedinog klijenta može biti do 25.000 eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, u mjesečnim ili tromjesečnim ratama.

O EIF-u

Misija EIF-a je pružanje potpore europskom malom i srednjem poduzetništvu olakšavanjem pristupa sredstvima financiranja. EIF strukturira i razvija instrumente poduzetničkog kapitala te jamstvene sheme namijenjene malom i srednjem poduzetništvu. Potičući inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje, EIF aktivno sudjeluje u ostvarivanju ciljeva Europske unije. Ukupna sredstva EIF-a investirana u poduzetnički kapital i privatne dioničke fondove krajem 2011. godine iznosila su više od 5,4 milijarde eura. Investirajući u više od 300 fondova EIF je, zbog veličine i opsega svojih ulaganja, naročito u visoke tehnologije i rane faze razvoja, vodeći subjekt na europskom tržištu kapitala. Krajem 2011. godine obveze EIF-a po izdanim jamstvima prelazile su iznos od 14,7 milijardi eura ostvaren u više od 160 transakcija što ga čini značajnim europskim jamcem za kredite malim i srednjim poduzetnicima te vodećim jamcem na području mikro kreditiranja.

O CIP programu

Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP Program), koji se provodi u razdoblju od 2007. do 2013. godine, definiran je kako bi potaknuo europsku produktivnost, inovativne kapacitete te održivi razvoj, vodeći računa o zaštiti okoliša.

U okviru CIP Programa, Europskom investicijskom fondu (EIF-u) dodijeljen je iznos od 1,1 milijardi eura za financiranje poduzetničkog kapitala kroz program High Growth and Innovative SME Facility te za izdana jamstva kroz program SME Guarantee Facility.

Investicije EIF-a financira Europska unija kroz Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP program). CIP Program, kojem je dodijeljen iznos od 1,1 milijardi eura, predstavlja financijski instrument kojim upravlja EIF, a sredstva se dijele između dva potprograma Poduzetnički kapital i Jamstva. CIP program pokriva razdoblje od 2007. i 2013. godine, a ciljevi su mu poticanje gospodarskog rasta,  stvaranje novih radnih mjesta, te povećanje produktivnosti, konkurentnosti i inovativnosti unutar EU korištenjem fondova Europske unije kojima se malim i srednjim tvrtkama olakšava pristup sredstvima financiranja.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.