Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Domišljati prevaranti od dalmatisnkih obrtnika uzeli 3.220.000 kuna!

Želite li povećati opseg poslovanja? Želite li veću prepoznatljivost poduzeća? Želite li veću pažnju na internetu? Želite li učvrstiti svoju robnu marku? Želite li postići veće uspjehe svojih proizvoda?

Lopov

Ako ste mali obrtnik koji je na sva ta pitanja potvrdno odgovorio – a teško da će se naći netko tko bi odbio uspjeh – onda je internetska stranica kvalitetniobrti.com pravo mjesto za vas.

No, vlasnicima te stranice reklama i ne treba, oni, naime, sami traže klijente među obrtnicima diljem Hrvatske, nazivaju ih telefonom i beskrupulozno varaju. Točnije, pljačkaju, piše Slobodna Dalmacija.

Ovako je otprilike tekao razgovor između prevaranata i obrtnik:

– Dobar dan, mi smo iz tvrtke “Retro studio” iz Zagreba koja vodi internetsku stranicu Kvalitetni obrti, a vaš je obrt, počašćeni smo što vam to možemo priopćiti, izabran za sto najboljih u Hrvatskoj!

– Opa! Hvala, nisam imao/la pojma da takav izbor uopće postoji…

– Da, odnedavno postoji, pa je, eto, upravo vaš obrt, s obzirom na kvalitetu vašega rada, izabran među najbolje.

– Lijepo… Nego, što sada, postoji li neka nagrada ili…

– Polako, sve ću vam objasniti. Uvrštenjem na našu stranicu kvalitetni obrti točka kom otvaraju vam se neslućene mogućnosti, samo nam za početak morate uplatiti 1400 kuna.

– Oprostite, nisam dobro shvatio/la, je li vi to meni za nagradu dajete 1400 kuna ili ja vama…

– Sve je vrlo jednostavno, ne bojte se, samo recite hoćete li taj iznos platiti odmah, u cijelosti, ili u dvije rate, jer, eto, i tu pogodnost vam pružamo?

– Znači, ja vama?

– Tako je, ali to je zanemarivo s obzirom na učinke što će ih uvrštenje na našu stranicu za vas izazvati.

A nakon toga, ovisno o stupnju naivnosti malog obrtnika, slijedi prekid razgovora ili, pak, dogovor o uplati. Obrtnici koji su, uvjereni u sumnjivu rabotu rečene zagrebačke tvrtke, kontaktirali “Slobodnu Dalmaciju”, redom su odbijali tu “velikodušnu” ponudu, no ima i onih koji su novac uplatili. Da budemo pecizni: do jučer ih je, ako je suditi prema podacima sa stranice kvalitetniobrti.com, bilo točno 2300. Pomnoženo s uplaćenih 1400 kuna, dobivamo vrtoglavi iznos od 3.220.000 kuna!

Razgovor je na početku zvučao sasvim ozbiljno, kaže prevareni obrtnik iz Omiša. A, kako i njihov obrt ozbiljan, niti posumnjao nije da to ne bi moglo biti istina. No, kad je spomenut iznos koji im moram dati, postalo je jasno da je riječ o varalicama. Njegov kolega iz Dugoga Rata, koji također nije nasjeo na priču o nagradi, samo nam je kratko kazao da je ludost platiti 1400 kuna za reklamu koja, primjerice, u “Total Splitu” košta niti trideset kuna.

Internetska stranica kvalitetniobrti.com postoji

Na samom njezinu dnu, nakon desetak uopćenih rečenica, poput onih s početka teksta, prepisanih iz motivacijskih seminara, navedeni su i kontakt telefon (samo mobilni s predbrojem 097), broj faksa, (g)mail adresa, te, naravno, žiroračun. Prave adrese, međutim, nema. Kao direktor je, a to će vam ime možda zazvučati poznato, istaknut Rudi Kirar.

Tekst o prevarenim dalmatinskim obrtnicima u cijelosti pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Ministarstvo poduzetništva i obrta otvorilo je u ponedjeljak, 6. srpnja drugi krug Javnih poziva za sufinanciranje projekata poduzetnika i obrtnika iz programa Poduzetnički impuls...

Ekonomija

Nakon što je fiksacijom franka na 6,39 kuna zaštitila potrošače s kreditima u švicarskim francima od iznenadnog naglog porasta tečaja franka, Vlada bi fiksirala franak...

Lifestyle

Ministar financija Boris Lalovac u intervjuu za današnji Novi list najavio je 'bijelu listu' poduzetnika, onih koji uredno plaćaju svoje obveze, kao i promjene...

Financije

Krajem svibnja je u blokadi, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, bilo 57.480 poslovnih subjekata, s ukupnim dugovanjima od gotovo 32,5 milijardi kuna, a istodobno...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.