Domišljati prevaranti od dalmatisnkih obrtnika uzeli 3.220.000 kuna!

Lopov

Ako ste mali obrtnik koji je na sva ta pitanja potvrdno odgovorio – a teško da će se naći netko tko bi odbio uspjeh – onda je internetska stranica kvalitetniobrti.com pravo mjesto za vas.

No, vlasnicima te stranice reklama i ne treba, oni, naime, sami traže klijente među obrtnicima diljem Hrvatske, nazivaju ih telefonom i beskrupulozno varaju. Točnije, pljačkaju, piše Slobodna Dalmacija.

Ovako je otprilike tekao razgovor između prevaranata i obrtnik:

– Dobar dan, mi smo iz tvrtke “Retro studio” iz Zagreba koja vodi internetsku stranicu Kvalitetni obrti, a vaš je obrt, počašćeni smo što vam to možemo priopćiti, izabran za sto najboljih u Hrvatskoj!

– Opa! Hvala, nisam imao/la pojma da takav izbor uopće postoji…

– Da, odnedavno postoji, pa je, eto, upravo vaš obrt, s obzirom na kvalitetu vašega rada, izabran među najbolje.

– Lijepo… Nego, što sada, postoji li neka nagrada ili…

– Polako, sve ću vam objasniti. Uvrštenjem na našu stranicu kvalitetni obrti točka kom otvaraju vam se neslućene mogućnosti, samo nam za početak morate uplatiti 1400 kuna.

– Oprostite, nisam dobro shvatio/la, je li vi to meni za nagradu dajete 1400 kuna ili ja vama…

– Sve je vrlo jednostavno, ne bojte se, samo recite hoćete li taj iznos platiti odmah, u cijelosti, ili u dvije rate, jer, eto, i tu pogodnost vam pružamo?

– Znači, ja vama?

– Tako je, ali to je zanemarivo s obzirom na učinke što će ih uvrštenje na našu stranicu za vas izazvati.

A nakon toga, ovisno o stupnju naivnosti malog obrtnika, slijedi prekid razgovora ili, pak, dogovor o uplati. Obrtnici koji su, uvjereni u sumnjivu rabotu rečene zagrebačke tvrtke, kontaktirali “Slobodnu Dalmaciju”, redom su odbijali tu “velikodušnu” ponudu, no ima i onih koji su novac uplatili. Da budemo pecizni: do jučer ih je, ako je suditi prema podacima sa stranice kvalitetniobrti.com, bilo točno 2300. Pomnoženo s uplaćenih 1400 kuna, dobivamo vrtoglavi iznos od 3.220.000 kuna!

Razgovor je na početku zvučao sasvim ozbiljno, kaže prevareni obrtnik iz Omiša. A, kako i njihov obrt ozbiljan, niti posumnjao nije da to ne bi moglo biti istina. No, kad je spomenut iznos koji im moram dati, postalo je jasno da je riječ o varalicama. Njegov kolega iz Dugoga Rata, koji također nije nasjeo na priču o nagradi, samo nam je kratko kazao da je ludost platiti 1400 kuna za reklamu koja, primjerice, u “Total Splitu” košta niti trideset kuna.

Internetska stranica kvalitetniobrti.com postoji

Na samom njezinu dnu, nakon desetak uopćenih rečenica, poput onih s početka teksta, prepisanih iz motivacijskih seminara, navedeni su i kontakt telefon (samo mobilni s predbrojem 097), broj faksa, (g)mail adresa, te, naravno, žiroračun. Prave adrese, međutim, nema. Kao direktor je, a to će vam ime možda zazvučati poznato, istaknut Rudi Kirar.

Tekst o prevarenim dalmatinskim obrtnicima u cijelosti pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije

Podijeli

Odgovori

Top