Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ekonomski analitičari o 2012. – od blagog optimizma do katastrofe

Hrvatski ekonomski analitičari u vrlo različitim raspoloženjima dočekuju 2012. godinu – dok su neki u svojim očekivanjima blago optimistični, drugi najavljuju višegodišnju katastrofu.

Hrvatski ekonomski analitičari u vrlo različitim raspoloženjima dočekuju 2012. godinu - dok su neki u svojim očekivanjima blago optimistični, drugi najavljuju višegodišnju katastrofu.

Dok Žarko Primorac procjenjuje da Hrvatsku u idućoj godini, ako nova Vlada spasi kreditini rejting i provede nužne mjere, očekuje rast BDP-a između 1 i 1,5 %  Ljubo Jurčić smatra da je predviđanje Svjetske banke o padu BDP-a za jedan posto još i optimistično, a Uroš Dujšin tvrdi da će globalna kriza završiti tek 2018. godine, što za Hrvatsku znači stravične posljedice.

Na predstavljanju “Poslovnih očekivanja 2012.” Privrednog vjesnika, Primorac je izrazio iznenađenje nedavnom prognozom Svjetske banke o jedanpostotnom padu BDP-a i njezinim zahtjevima za “bolnim rezovima”, istaknuvši kako se nitko nikad nije izvukao iz krize samo s restrikcijama.

Problem nelikvidnosti

Vlada treba iskoristiti optimizam koji donose ulazak u EU i promjena vlasti, riješiti problem nelikvidnosti i ubrizgati nešto svježeg novca u hrvatsko gospodarstvo kojim će financirati rast izvoza, poljoprivredu, turizam, te malo i srednje poduzetništvo. Banke moraju povećati kreditiranje poduzetništva, pa će u tom slučaju BDP ipak rasti, unatoč pogoršanju vanjskog okruženja, smatra Primorac.

No, Ljubo Jurčić, koji je i ove godine, drugi puta za redom, dobio nagradu “Gorazd Nikić” za ekonomskog analitičara godine, upozorava da Hrvatska nema što izvoziti, a u 2012. bit će “još manje proizvoda i još manje kompanija koje proizvode”. Iduće godine EU će doživjeti gospodarski pad zbog čega će stagnirati naš izvoz a turistička potrošnja će biti manja, industrija nam već dugo stagnira, pa nam ostaje samo poljoprivreda, čiji pak uspjeh ovisi o vremenu.

Već godinama imamo pogrešan model ekonomske politike zbog kojeg nam preko 500.000 radno sposobnih ljudi ne radi, a sve reforme svode se samo na preinake unutar takvog modela, kaže Jurčić.

I on se slaže da rješenje nije samo u rezanju troškova već u poticanju zapošljavanja i proizvodnje, te ističe da hrvatsko gospodarstvo ipak najviše ovisi o hrvatskoj Vladi, a ne o MMF-u i Svjetskoj banki.

Znatno pesmističniji je Uroš Dujšin koji drži da će recentna svjetska kriza, kao i tridesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, trajati 10 godina, što znači da se njezin kraj očekuje tek 2018. godine.

Posljedice toga će za Hrvatsku biti stravične, jer će Vlada morati minimizirati socijalne posljedice krize u uvjetima oštrog rezanja državnih izdataka, pa Dujšin očekuje da ćemo i na našim ulicama gledati prizore kao iz Atene.

“Poslovna očekivanja 2012.” ove su godine blago optimističnija nego lani, što pokazuje prosječna ocjena od 2,31 koja je nešto bolja od lanjskih 1,99. U anketi Privrednog vjesnika sudjelovale su 442 tvrtke na koje otpada 15 posto ostvarenog ukupnog prihoda, a zapošljavaju 17 posto od ukupno zaposlenih u tvrtkama.

Realna ekonomija

Takvu ocjenu potvrdili su i nazočni poduzetnici, poput vlasnika Orbica Branka Roglića koji očekuje da nova Vlada uspostavi ravnotežu između javnog sektora i realne ekonomije, te započne restrukturiranje javnih i državnih poduzeća.

Roglić priznaje da poduzetnici snose veliki dio odgovornosti za loše stanje jer mnogi nisu iskoristili kredite za razvijanje poslova nego za poboljšanje vlastitog imagea, kupujući skupe automobile, jahte i sl.

Izvršni potpredsjednik Agrokora Damir Kuštrak optimist je što se tiče njegove kompanije budući da će ovu godinu završiti “blizu dvocifrenog rasta”, a iduće godine očekuje još bolje rezultate, no za hrvatsko gospodarstvo najbitniji je odgovor na pitanje što će biti generator rasta.

Hrvatska još uvijek ima veliku državnu imovinu koja je slabo iskorištena, a za rast su ključne investicije – domaće, strane, privatne i javne, kaže Kuštrak koji smatra da će u vezi toga najvažniju ulogu odigrati banke, jer su kompanije svjesne što moraju učiniti za podizanje konkurentnosti.

HINA

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.