Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Erjavec: Slovenija će se žaliti na presudu Europskog suda

Problem stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci treba rješavati u okviru sukcesijskih pregovora, a ne sudskim postupcima. Presudom se krši “načelo teritorijalnosti” po kojemu su za deviznu štednju iz vremena bivše Jugoslavije odgovorne države nasljednice na čijem teritoriju žive štediše, a ne država u kojima je bila centrala banaka u kojima su štedjeli, smatra slovenska strana.

Problem stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci treba rješavati u okviru sukcesijskih pregovora, a ne sudskim postupcima. Presudom se krši "načelo teritorijalnosti" po kojemu su za deviznu štednju iz vremena bivše Jugoslavije odgovorne države nasljednice na čijem teritoriju žive štediše, a ne država u kojima je bila centrala banaka u kojima su štedjeli, smatra slovenska strana.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je žalbu Slovenije na presudu Europskog suda, ponavljajući slovenske stavove po kojima problem stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci treba rješavati u okviru sukcesijskih pregovora, a ne sudskim postupcima te kako se presudom krši “načelo teritorijalnosti” po kojemu su za deviznu štednju iz vremena bivše Jugoslavije odgovorne države nasljednice na čijem teritoriju žive štediše, a ne država u kojima je bila centrala banaka u kojima su štedjeli.

S hrvatske pak strane ocjenjuju kako presuda daje nadu hrvatskim štedišama da će doći do svoje stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci.

Odvjetnik dijela hrvatskih štediša Ljubljanske banke Milivoj Žugić ocjenjuje da presuda daje “konkretnu, jasnu, ostvarljivu i izglednu nadu da će štediše doći do svojih novaca”.

Zastupnica Republike Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava Štefica Stažnik ističe kako je presuda važna i za štediše koji nisu podnijeli zahtjev Europskom sudu ili je njihov zahtjev na sudu ali o njemu nije odlučivao.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.