Euro ojačao nakon izvješća Ifo, ali Grčka ga i dalje koči

Euro ojačao nakon izvješća Ifo, ali Grčka ga i dalje koči

Euro je tako ojačao 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,4295 dolara. Oporavio se i prema švicarskom franku, na 1,1956 franaka, nakon što se u četvrtak spustio na novu rekordno nisku razinu od 1,18470 franaka.Dolar je u takvim okolnostima oslabio i prema jenu, te se njime trgovalo po 80,17 jena.

Podršku euru pružilo je budno praćeno izvješće njemačkog instituta Ifo koje je pokazalo rast indeksa poslovnog povjerenja u lipnju na 114,5 bodova, sa 114,2 boda u prethodnom mjesecu. Iako su najnoviji gospodarski podaci iz Njemačke upućivali da najveće europsko gospodarstvo možda ulazi u razdoblje nešto slabijeg rasta, Ifo izvješće donosi optimističniju sliku stanja.

-To je zasigurno ugodno iznenađenje nakon što su neki pokazatelji u posljednje vrijeme ukazivali na usporavanje u drugom tromjesečju. Euro je ojačao, no i dalje se više-manje drži uskog raspona. Njegov je rast ograničen jer ulagači ne žele biti previše optimistični s obzirom na neizvjesnosti oko Grčke – kazala je Jane Foley, viša valutna analitičarka u Rabobanku.

Euro se oporavio kasno sinoć, odskočivši s niskih 1,4125 dolara, temeljem vijesti da je Grčka postigla dogovor s međunarodnim zajmodavcima o planu štednje, čime će se približiti ispunjenju uvjeta za prijeko potrebnu financijsku pomoć.

Grčki plan stroge štednje, koji obuhvaća velike rezove u potrošnji i nova povećanja poreza, još mora dobiti podršku parlamenta idući tjedan. Nakon toga će se ministri eurogrupe sastati 3. srpnja kada bi trebala biti donesena odluka o novom paketu pomoći.

Britanskoj funti također je pomoglo jačanje eura u odnosu na dolar. Nakon što se u četvrtak spustila na najnižu razinu u tri tjedna od 1,5938 dolara, funta je danas ojačala 0,1 posto i njome se trguje po 1,6028 dolara. Funta je posljednjih dana pod većim pritiskom prodaja nakon što su zabilješke s posljednjeg sastanka britanske središnje banke u ovom mjesecu umanjile izglede novog kruga poticaja kroz kvantitativno popuštanje ili kupnju imovine.

Podijeli

Odgovori

Top