Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Grčić: Pomoć od 30 milijuna za projekte vrijedne 3,5 milijardi kuna [VIDEO]

Nijedan od tih projekta nije vrijedan manje od milijun eura, a najviše ih je (19) iz područja turizma povezanih sa sportom, obrazovanjem i zdravstvom, kojima će se podići konkurentnost hrvatskog turizma i društva u cjelini, a oni su i poziv privatnom turističkom sektoru da krene s investicijama i zapošljavanjem.

Nijedan od tih projekta nije vrijedan manje od milijun eura, a najviše ih je (19) iz područja turizma povezanih sa sportom, obrazovanjem i zdravstvom, kojima će se podići konkurentnost hrvatskog turizma i društva u cjelini, a oni su i poziv privatnom turističkom sektoru da krene s investicijama i zapošljavanjem.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU potpisalo je danas s 50 predstavnika županija, lokalne samouprave i razvojnih agencija sporazume o dodjeli tehničke pomoći u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna za potporu pripreme i dorade odabrana 32 razvojna projekata javne, poslovne, turističke i kulturne infrastrukture koji su već spremni ili će biti za financijsku potporu iz EU fondova.

Ukupna vrijednost tih projekata procjenjuje se na pola milijarde eura ili 3,5 milijarde kuna.

O tome je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su bili i ministri poduzetništva i obrta Gordan Maras i znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo.

[infopunkt 4833 2]

Programom tehničke pomoći omogućit će se dalja razrada odabrana 32 projekta i povećati njihova sposobnost za prijavu na natječaje u okviru pretpristupnih programa IPA i kasnije strukturnih fondova EU-a. To je ujedno prvi put, kazao je Grčić, da država na taj način pomaže razradu i stvaranje razvojnih projekata za fondove EU-a.

Nijedan od tih projekta nije vrijedan manje od milijun eura, neki i puno više, a odnose se na najrazličitija područja, od poduzetništva i turizma, preko kulture i znanosti do visokih tehnologija i zaštite okoliša i razvijaju se doslovce u cijeloj Hrvatskoj.

Najviše ih je, 19, iz područja turizma povezanih sa sportom, obrazovanjem i zdravstvom, kojima će se, kako očekuje zamjenik ministra turizma Valjalo, podići konkurentnost hrvatskog turizma i društva u cjelini, a oni su i poziv privatnom turističkom sektoru da krene s investicijama i zapošljavanjem.

Spomenuti iznos od 30 milijuna kuna Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je ove godine, a iduće će za tu namjenu, nada se Grčić, biti i više jer se s ulaskom Hrvatske u EU iznos raspoloživog novca sa 140 milijuna eura (iz pretpristupnih fondova) ‘penje’ na 450 milijuna eura u drugoj polovici 2013., te na 1,1 milijardu eura u punoj godini članstva.

Za to trebamo imati spremno puno više dobrih projekata nego ih imamo u ovom trenutku i zato je Vlada odlučila dati potporu svima koji rade na projektima regionalnog razvoja, pa i onim lokalnim jedinicama koje nemaju svojih financijskih sredstava, rečeno je.

[infopunkt 4833 3]

Ministar Maras je posebno važnim istaknuo da se od 32 projekta 12 odnosi na javnu poslovnu infrastrukturu koji se procjenjuju na 190 milijuna eura, a među njima je najviše onih za izgradnju i opremanje tehnoloških, inovacijskih i centara poslovne izvrsnosti (u Šibeniku, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Puli i drugdje).

[infopunkt 4833 5]

Dvadeset projekta, procijenjenih na 300 milijuna eura, odnose se na projekte javne kulturne/turističke infrastrukture, među kojima je primjerice Lječilišni centar Vela Luka, zdravstveno turistički centri na Velom Lošinju i u Biogradu, regija digitalnih muzeja sjeverozapadne Hrvatske, Eko muzej Pustinja Blaca na Braču i drugi.

Sve to ministar Jovanović ocijenio je korakom bliže društvu znanja, inovativnosti i poduzetnosti koje podrazumijeva jače uključivanje akademske zajednice u gospodarski i društveni život uz prvi put u Hrvatskoj i snažnu međusektorsku/ministarsku suradnju koja će pomoći projektima za EU fondove, označivši to i jedinim putem za potrebno povećanje ulaganja u obrazovanje i znanost dok BDP u Hrvatskoj ne poraste.

[infopunkt 4833 6]

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Projekt pod nazivom “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” najveći je komunalni zahvat u povijesti grada Dubrovnika.

EU fondovi

Radi se o mjeri velikog i društvenog i gospodarskog značaja, a inicijativu su pokrenuli HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i...

Edukacija

Aspirin program Voditelja projekata EU fondova za cilj ima educirati polaznike za pripremu i provedbu projekata financiranih kroz programe Europske unije uz pomoć nekih...

Komentari

O tome što nas čeka u narednom financijskom razdoblju i što će se sve moći financirati iz EU fondova saznali smo od našeg sugovornika...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.