Grčka ima najniži kreditni rejting u svijetu i diktira tečaj eura

Grčka ima najniži kreditni rejting u svijetu i diktira tečaj eura

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 0,61 posto, na 114,55 jena, dok je tečaj dolara oslabio 0,32 posto, na 80,05 jena.

Grčka – najniži kreditni rejting u svijetu

Početkom tjedna euro je bio pod snažnim pritiskom nakon niza loših vijesti u vezi Grčke. Agencija Standard & Poor’s smanjila je toj članici eurozone kreditni rejting na najnižu razinu u svijetu.

Grčki premijer reformirao je vladu, za koju će idućega tjedna zatražiti podršku u parlamentu. Ta bi vlada potom trebala donijeti nove mjere proračunske štednje, zbog kojih su prošloga tjedna izbili žestoki prosvjedi na ulicama Atene.

Ulagače zbrinjava mogućnost da Grčka neće moći otplaćivati svoje kreditne obveze. To bi produbilo krizu i u drugim financijski oslabljenim članicama eurozone, te pogodilo europske banke koje su najviše izložene dugovima tih zemalja.

Zbog neizvjesnosti u vezi Grčke, prinosi na 10-godišnje državne obveznice Grčke, Irske i Portugala dosegnuli su prošloga tjedna novu rekordnu razinu od uvođenja eura.

Zbog toga je u četvrtak tečaj eura zaronio na samo 1,4113 dolara, najnižu razinu u tri tjedna.

Merkel i Sarkozy vratili euro “u život”

No, u petak se euro oporavio, nakon što su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicholas Sarkozy na tiskovnoj konferenciji kazali da je dogovoreno rješenje u skladu s “Bečkom inicijativom”.

Prema tom sporazumu iz 2009. godine, međunarodni su se zajmodavci dogovorili da će povećati kreditne aktivnosti prema srednjoj i istočnoj Europi, a glavne komercijalne banke složile su se da će ostati prisutne u regiji i reprogramirati kreditne linije.

– Njemačka kancelarka i francuski predsjednik odobrili su reprogramiranje grčkog duga po uzoru na “Bečku inicijativu”, što je djelovalo ohrabrujuće jer ukazuje na sve snažniji konsenzus o pomoći Grčkoj – kazao je Mark McCormick, valutni strateg u Brown Brothers Harrimanu. Dodao je ipak da i dalje savjetuje oprez.

Neslaganja između Njemačke i ECB-a

Proteklih tjedana tečaj eura uvelike su pogađala neslaganja između Njemačke i Europske središnje banke, kojoj je podršku pružala Francuska, u vezi sudjelovanja privatnih kreditora u novom paketu pomoći za Grčku, čija se vrijednost procjenjuje na oko 120 milijardi eura.

Krajem tjedna jedinstvena europska valuta ojačala je i prema švicarskom franku, za 0,5 posto, na 1,2103 franaka, oporavivši se tako s rekordno niske razine od 1,1946 franaka, na koju je pala u četvrtak.

Podijeli

Odgovori

Top